30 April, Koninginnedag!

De datum van 30 april blijft voor mij toch altijd ook nog een beetje Koninginnedag. Dat is natuurlijk uit de tijd van Koningin Beatrix en Koningin Juliana, want toen werd Koninginnedag op 30 april gevierd. Nog verder terug, onder Koningin Wilhelmina, werd op 31 augustus Koninginnedag gevierd.

Leuk hoor, maar wat heeft dat nu te maken met Cobu Boys?

Tja, dat heeft wel een beetje uitleg nodig. Of toch niet, want kijk eens naar deze oude foto’s! Dat zijn Cobu Boys! Geloof je ’t niet?

Vandaag de dag verkleden mensen zich in het oranje op Koningsdag. Hartstikke leuk! We dossen ons uit op een feestelijke manier, trekken de gekste kledingstukken aan, en lopen in optocht door de stad. Nou, dat was dus in de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog helemaal hetzelfde! De mensen vierden Koninginnedag, liepen verkleed over straat en zeker net na de oorlog werd dat natuurlijk extra feestelijk gevierd. Een mooi onderdeel was het verkleed voetballen op de Hellestraat!

Cobu Boys werd in 1946 opgericht, en deed uitbundig mee! De eerste foto is gemaakt in de binnenstad van Amersfoort, op de hoek van de Coninckstraat en De Teut. Precies de buurt waar Cobu Boys is opgericht. Op de eerste foto zie je aan de rechterkant een keurig nette man in pak voorop lopen. Stropdas, dasspeld, en glimmend gepoetste schoenen.

Dames, heren, die man is Fred Urlings, de allereerste voorzitter van Cobu Boys! Achter hem loopt een groepje leden van Cobu Boys. Aan de linkerkant, achter de verpleegster, loopt een man in een donkere rok. Als ik het goed heb, is dat Jan Stomphorst, de allereerste grensrechter van Cobu Boys 1! Oh, Danny, hou jij volgend seizoen als grensrechter maar gewoon je korte broek aan, hoor!

Een schitterende foto. Aan de omstanders zie je hoe iedereen lacht en plezier heeft. Koninginnedag!

De tweede foto is minstens net zo mooi. Bijna onherkenbaar verkleed en geschminkt. Die man rechts met dienblad met jonge jenever. Allerlei foute typetjes, die vandaag de dag op heel veel commentaar zouden kunnen rekenen. Op de voorste rij, volgens mij helemaal links, zit Toon Arends. Een zeer bekende naam onder de oude Cobu Boys leden, en hij was jarenlang de verzorger bij Cobu Boys 1.

Twee schitterende foto’s, die ik jaren geleden mocht lenen van Peter Bijen. Juweeltjes uit het archief.

30-04-2020, Aaldert Hofman

Leave a Comment

(required)

(required)