Historie

Cobu Boys werd in 1946 opgericht in het centrum van de stad Amersfoort. De naam “Cobu Boys” is afgeleid van de Coninckstraat buurt, de buurt waar onze vereniging werd opgericht. In het seizoen 1947-1948 deed Cobu Boys voor het eerst mee in de competitie van de Afdeling Utrecht op de zaterdag. In de tweede helft van de vijftiger jaren brak er een periode van sportief succes aan. Een periode van bloei met in 1961 350 leden, waarvan 100 jeugdleden.

In 1975 verhuisde Cobu Boys naar “Sportpark Isselt”. De verhuizing naar het industrieterrein had een sterk negatief effect. Het ledenaantal slonk tot 3 seniorenteams en één jeugdelftal. De jaren daarna stonden voor een groot deel in het teken van overleven en in 1988 verhuisde Cobu Boys naar Sportpark Zielhorst. Daar begon de groei naar de vereniging die we nu zijn. Een mooi sportpark met prima voorzieningen en een grote toeloop van nieuwe leden. Inmiddels spelen er elke zaterdag zo’n 450 leden. Voor degenen die meer over het rijke verleden van onze vereniging willen weten: het 60-jarig jubileumboek is nog steeds verkrijgbaar.

Op deze pagina maken we onze historie weer levend. Onder de titel “Old Friends” delen we regelmatig oud nieuws met u, dus hou dat in de gaten.

 

Old Friends – Untouchables

The Untouchables, titel van een geweldige film met Sean Connery en Robert de Niro. Persoonlijk vind ik de Franse film Intouchables nog veel indrukwekkender, maar dat is persoonlijk.

Maar dit gaat niet over een film, een fantasie. Nee, dit gaat over de realiteit dat het doek valt voor de American Football vereniging Untouchables uit Amersfoort. Na veertien jaar is het lot bezegeld met een permanente touchdown, zoals Arjan Klaver mooi verwoord in het AD Amersfoortse Courant van 13 december 2018.

Old Friends, dat zijn de Untouchables voor mij. Weinig mensen weten namelijk dat de Untouchables ooit met ons samenwerkten, en de trainingen en wedstrijden speelden op Sportpark Zielhorst. Wist u dat?

De Untouchables werden op 9 augustus 2004 opgericht en met ingang van 1 oktober 2004 huurden zij een deel van het kunstgrasveld op Sportpark Zielhorst. Dat eerste seizoen trainden ze, speelden ze geen wedstrijden. In totaal 20 man voor senioren, een jeugdteam en bestuur.

Ik vond het altijd knap en moedig om met een klein groepje fanatiekelingen te proberen om American Football op de Amersfoortse sportkaart te zetten. Dat vereiste veel, heel veel inspanning en doorzetten! Knap werk!

De Untouchables trainden op de dinsdagavond en op de zondag trainden ze 4 uur! Na dat eerste seizoen namen ze afscheid van ons, om hun wedstrijden later te gaan spelen op Sportpark Olympus, en de laatste jaren bij Rugbyclub Eemland.

Tot nu.

Old friends…

 

Een cadeautje: Cobu Boys in de Bosatlas

Kent u ‘m nog? De Grote Bosatlas? Met welke editie bent u groot geworden op de middelbare school? Ik ben van de lichting die het met de 47e druk moest doen. Zo’n onmogelijk groot boek met een harde grijze kaft. O, o, wat stonden daar veel details in om te leren. Maar als je een reis wilde plannen, dan was het niet gedetailleerd genoeg.

O ja, voor de jonge lezertjes: dat was voordat Google Maps bestond, in een tijd dat TomTom de bijnaam van een vriendje was en dat de Michelin-kaarten tot de belangrijkste vakantie-attributen behoorde.

Nu ligt er een nieuwe Bosatlas in de winkel: de Bosatlas van het Nederlandse Voetbal. Wat een mooi boek, met een mooie titel. Veel foto’s, veel kaartjes, veel statistiek. U begrijpt, ik kon dat boek niet laten liggen. Een cadeautje voor mezelf…

Thuis, onder de Kerstboom, blader ik dat boek met veel plezier door. Ontstaan en groei van het amateurvoetbal, reisafstanden, waar ligt kunstgras in Nederland, verdeling zaterdag/zondag, ga zo maar door. Heerlijk!

En dan, pagina 35. Een kaartje van Nederland met een klein stipje voor elke amateurclub die vorig seizoen in de Vierde klasse speelde. Alleen de kampioen staat met naam genoemd. Ja hoor, daar staat ‘VV Cobu Boys’. Geweldig!

Daarna mooie hoofdstukken over de profclubs, de stadions en supporters. Waar wonen de seizoenkaarthouders van de profclubs, waar zijn straatnamen naar voetballers genoemd, hoeveel politie-inzet is er wekelijks nodig. Veel, heel veel, leuke en leerzame overzichtjes.

Dan, tot slot, de Voetbalkaart. Dat hoort natuurlijk in een atlas: mooie kaarten per regio, waarop alle voetbalclubs van Nederland staan inclusief het clubtenue. Alle 2681 veldvoetbalclubs die in het seizoen 2016/2017 speelden en alle 424 (pure) zaalvoetbalclubs.

Dus op pagina 191 kom ik opnieuw de “VV Cobu Boys” tegen, op de voetbalkaart van de Noordelijke Randstad. Daar staan ook alle andere voetbalclubs uit Amersfoort en omgeving. Alle clubs van Nederland…

De historie van Cobu Boys staat ook in de Bosatlas, voor altijd!

 

Old Friends: de zwarte koffer

Het was op een woensdagavond, de trainingsavond van mij, de trainingsavond van de Krasse Knarren. Ik ben nog maar nauwelijks binnen of Piet komt naar me toe. “Hé, er staat iets voor je in de bestuurskamer. Een grote zwarte koffer met jouw naam!”

Wat zullen we nou krijgen? Ik ga direct kijken. Inderdaad, daar staat ‘ie. Ik hoor geen getik of gesis. Ik zie wel iets bekends. Ik herken namelijk het handschrift van Henk Vliek, een echte “old friend” van Cobu Boys: “voor Aaldert, voor het archief”. Geweldig, wat een mooi cadeau! Ik kan me nauwelijks bedwingen om meteen te onderzoeken wat er in die koffer zit.

Na de training fiets ik naar huis, met de zware zwarte koffer in de hand. Wat zou in de koffer zitten? Mijn gedachten schieten alle kanten op. Natuurlijk kent u Henk als commissielid van de Club van 100, of als een van de vaste barmannen van de Krasse Knarren. Maar dat is lang niet alles.

Henk Vliek is namelijk niet alleen voetballer bij Cobu Boys geweest, maar ook bestuurslid in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Hij is ook jaren wedstrijdsecretaris geweest, leider van Cobu Boys 1, leider van Cobu Boys 2 en van het Dameselftal in de jaren 90. Erelid. Volgens de overlevering is hij zelfs de Cobu Boys speler die ooit als allereerste Cobu Boy een doelpunt maakte op Sportpark Zielhorst!

Wat ga ik aantreffen in die koffer? Foto’s, wedstrijdverslagen, notulen, geheimen?

Het doet me denken aan december 1992. Ik zat toen kersvers in het bestuur als secretaris en vroeg of er nog archiefmateriaal beschikbaar was van de vorige secretaris. De andere bestuursleden keken elkaar even aan. Het antwoord dat ik kreeg staat me nog helder voor de geest: “Ja, dat is er wel. Dat zit in de koffer van Stuuv en die ligt ergens in het ballenhok….” Ik ging meteen op zoek, vond de koffer en vertel u een andere keer wel hoe dat afliep.

Maar nu eerst die zwarte koffer. Hij staat in mijn kamer. Dicht. Vol met historie. Wat ga ik aantreffen? Ik twijfel of ik ‘m zal openen. Dicht laten en mijn fantasie de loop laten? Openen en ontgoocheld worden? Wat zal ik doen? Toch maar geopend. De inhoud stelde me niet teleur, kunst, kitsch en pareltjes. Maar dat bewaar ik voor de volgende column!

Old Friends: Verbetert Cobu Boys nog een clubrecord?

We hadden er vorige week al een, maar er is nog een bijzonder clubrecord dat geëvenaard kan gaan worden. Of misschien zelfs verbeterd, dat ligt er een beetje aan hoe je het bekijkt. Ook in dit geval is er sprake van een clubrecord dat zeer moeilijk te verbeteren is. Maar seizoen 2016-2017 is ook in dat opzicht bijzonder, want ook nu is er een grote kans dat dit record toch verbeterd wordt. Dat is natuurlijk zeker de moeite van het vermelden waard!

Het gaat om het clubrecord “het minste aantal gelijke spelen in een seizoen”. U weet misschien dat Cobu Boys dit seizoen nog geen enkele keer een wedstrijd in een gelijkspel zag eindigen. Met nog 1 wedstrijd voor de boeg, is de kans groot dat er geen gelijkspel meer aan te pas komt. Dan zou het aantal gelijke spelen in dit seizoen op 0 blijven staan. Uniek, toch?

Uhhh, sorry, dat is niet uniek…

Dat heeft Cobu Boys namelijk al eens eerder gepresteerd, hoewel dat wel heel lang geleden is. Toen ging het om in totaal 16 wedstrijden, waarvan er 13 werden gewonnen en 3 verloren. In dit seizoen gaat het om 22 wedstrijden, waarvan er tot nu toe 16 zijn gewonnen en 5 verloren, met dus nog 1 duel te gaan. Dat zou dus op z’n minst een evenaring van het clubrecord zijn. Als je kijkt naar het totaalaantal wedstrijden in het seizoen, dan is er sprake van een verbetering!

Als ik zeg heel lang geleden, dan is dat ook lang geleden! Het gaat dan over het seizoen 1951-1952. Oef, dat is 65 jaar geleden!  In dat seizoen speelden we onderstaande wedstrijden:

 

 

 

 

 

 

Dat is al zo lang geleden, dat het wel leuk is om nog wat toelichting bij de tegenstanders te geven.

Op 8 september 1951 was SNA de tegenstander. Voor zover bekend gaat het om de vereniging Sport Na Arbeid (SNA) uit Amsterdam, opgericht op 13-06-1919. Die vereniging is in 2007 opgegaan in FC Portugal. Er bestaat ook een voetbalvereniging SNA in Montfort, maar dat is een zondagsvereniging.

Daarna de Amersfoortse derby tegen NOAC, van de vleeswarenfabriek NOACK aan de Soesterweg. De club heette NOAC: Nooit Onsportief Altijd Correct, aldus Elis Rijn in het AD van zaterdag 19 december 2009. Halverwege de jaren zestig ging de club ter ziele.

Dan is daar nog de vereniging Triangel Boys, een bijzondere naam. Dat was een club uit Veenendaal, in de buurt van Kostverloren. Je kunt nu bij de geschiedenis van voetbalvereniging VRC uit Veenendaal nog vinden dat zij ooit begonnen op het veld van Triangel Boys.

Op 20 oktober 1951 speelde Cobu Boys tegen voetbalvereniging Putten, dat was een van de voorlopers van de vereniging SDCP. De letters SDCP staan niet voor niets voor: “Sterk Door Combinatie Putten”!

Maar goed, eerst maar eens zien wat Cobu Boys in de laatste wedstrijd van het seizoen doet… Ik hoop stiekem dat ’t geen gelijkspel wordt!

 

2016/2017: Cobu Boys verbetert clubrecord

Er zijn van die clubrecords die zeer moeilijk te verbeteren zijn. Maar nu is dat dan toch gebeurd, na 22 jaar. Dat is natuurlijk zeker de moeite van het vermelden waard!

Het gaat namelijk om een mooi record: in 1 seizoen alle thuiswedstrijden winnen! Geen enkele nederlaag, zelfs geen enkel gelijkspel. Omdat Cobu Boys op zaterdag 29 april de laatste thuiswedstrijd won van SVMM, zijn ALLE thuiswedstrijden van dit seizoen in de volle winst omgezet. Kortom: 11 wedstrijden, 33 punten! Dat is een zeer opmerkelijk clubrecord!

Ik hoor u denken: “Verbeteren”? Is dat dan al eens eerder gebeurd? Ja, het is al eerder voorgekomen dat Cobu Boys alle thuiswedstrijden in de competitie won. Dat was meer dan 20 jaar geleden, in het seizoen 1994-1995.  Dat was toen wel een vrij kleine competitie met slechts 9 teams en dus in totaal slechts 8 thuiswedstrijden voor de competitie. De uitslagen waren toen als volgt.

 

 

 

Dit seizoen spelen we in een grotere competitie en gaat het dus in totaal om 11 wedstrijden, die dus allemaal zijn gewonnen:

 

 

 

 

Complimenten voor de mannen van Cobu Boys 1 die deze kans niet lieten liggen!

 

Old Friends: Cobu Boys 1 kampioen (1998)

Het seizoen 2016/2017 bracht Cobu Boys 1 eindelijk weer eens een kampioenschap. Een geweldige prestatie!

De voorlaatste keer dat Cobu Boys 1 kampioen werd, was in het seizoen 1997-1998. Daarna is Cobu Boys nog wel twee keer gepromoveerd, maar dat was via de nacompetitie. Echt kampioen worden is toch net anders…

In 1998 zal het kampioenschap van Cobu Boys 1 in de 6e Klasse A voor velen als een verrassing gekomen zijn. Feit is dat de competitie lang zeer spannend bleef en dat het eerste team, onder leiding van de nieuwe trainer Jan Willem de Jong, op de beslissende momenten wist te winnen.

Na 4 gespeelde wedstrijden stond het eerste team op een tiende (!) plaats, met 4 punten. Na de winst op Kamerik volgt een gelijkspel tegen ASC Nieuwland en nederlagen tegen Hulshorst en Rood Wit ’58. De tiende plaats is het gevolg. Maar daarna wordt het spel beter. Een knappe serie wedstrijden volgde, waardoor Cobu Boys eind november kampioen van de eerste periode werd, met 20 punten uit 10 wedstrijden.

In de tweede helft van de competitie stond SVMM uit Maarn opnieuw lang aan kop, maar op 18 april nam Cobu Boys de eerste positie over door met 1-0 van SVMM te winnen. In die wedstrijd bracht Ronald van Putten Cobu Boys al na 7 minuten aan de leiding. Dat blijkt ook de winnende treffer te zijn. In de tweede helft zet SVMM alles op alles, maar alle voorzetten zijn een prooi voor Ron van der Heijden die zijn doel schoon weet te houden.

Daarna is het kampioenschap binnen handbereik. Door te winnen van het onderaan staande Radiostad kan Cobu Boys op 25 april 1998 kampioen worden. Met een kleine 100 supporters reist heel Cobu Boys af naar Hilversum. Veel jeugdleden, veel spandoeken, veel sfeer. Toch duurt het tot halverwege de eerste helft voordat de eerste treffer in het voordeel van Cobu Boys valt. Na die moeizame start laat Cobu Boys na rust zien dat het terecht kampioen wordt door met 0-7 te winnen!

Op de kampioensfoto staan:

Staand van links naar rechts: Huub Vonk, Harry Sanders, Henk Schreuder, Kjeld van Beekhuizen, Martijn Schmidt, Danny Kuijer, Dick van der Heijden (grensrechter), Jan Willem de Jong (trainer) en Roberto van Rooijen (verzorger);

Zittend van links naar rechts: Danny de Graaf, Ron van der Heijden, Aart van Putten, Ronald van Putten, Carl Berghuizen, Mhamed Akalliche, Marcel Groenesteijn en Berend Schreuder

Ontbrekend: leider Herman Petten ontbreekt op deze foto

 

 

 

 

 

 

 

Old Friends: East Kilbride en Cobu Boys

In het weekend van 6 november 2016 lees ik dat de Schotse club East Kilbride 27 kratten bier heeft gekregen van Ajax. Dat was omdat de Schotse club het wereldrecord van de Amsterdamse club voor meeste zeges op rij had verbroken. East Kilbride zegevierde die zaterdag met 3-1 tegen BSC Glasgow en boekte zo de 27e overwinning op rij. Ajax wist in het seizoen 1971/1972 26 Eredivisieduels op rij te winnen.

Dit soort nieuws vind ik geweldig: van de foto van East Kilbride spat het plezier af. Plezier in voetbal, ongeacht het niveau. Want East Kilbride speelt in de Lowland League, het vijfde niveau in Schotland.

Weet u overigens wat het clubrecord van Cobu Boys 1 is? Lees maar mee!

east-kilbride

Het record van Cobu Boys 1 staat op 10 overwinningen op rij, behaald in 1994. De eerste overwinning van die reeks was op 7 mei 1994, een overwinning van 2-0 op OSO. Dat was de laatste wedstrijd van het seizoen 1993-1994. In het seizoen 1994-1995 gaat Cobu Boys onverstoorbaar door. Overwinningen op De Posthoorn, OSO, SEC, Nederhorst, De Glind (2x), Hees, UVV en Radiostad volgen en daarmee staat de teller op 10 achtereenvolgende overwinningen. Een knappe prestatie!

Met zo’n zegereeks is het geen wonder dat Cobu Boys kampioen werd in het seizoen 1994-1995. Trainer was toen Gert Brons, met natuurlijk spelers als Jan Willem de Jong, Aart van Putten, Berend Schreuder. Doelpunten kwamen van de voeten van Bas Koenen, Marcel Groenestein, Sjaak van Oostrom, Martijn Schmidt. De meest bijzondere speler bij Cobu Boys 1 dat seizoen was Auguy Likunde: hij maakte doelpunten bij de vleet en zat tijdelijk in Amersfoort in het AZC.

Na die laatste overwinning op Radiostad volgde een gelijkspel tegen De Posthoorn en winst tegen OSO. Daarna een gelijkspel tegen Radiostad en daarna 3 zeges tegen SEC, Nederhorst en UVV. Dat is in totaal een serie van 18 wedstrijden zonder nederlaag, omdat Cobu Boys in de laatste 3 wedstrijden in seizoen 1993-1994 ook zonder nederlaag bleef.

Cobu Boys blijft dus ver van die 27 zeges op rij van East Kilbride uit het district South Lanarkshire. Maar ja, dat is niet voor niets een wereldrecord…

 

Old Friends: De Spelerspas van Arie van Bemmel

Een juweeltje uit het archief, zonder twijfel. Kijk nu eens naar dit plaatje. Herkent u hem? De jeugd straalt er van af, toch? Kent u de gele kartonnen legitimatiekaarten nog? Voorbedrukt en met de hand ingevuld. Vandaag de dag hebben we de oranje KNVB Spelerspas in klein formaat en geplastificeerd. Vroeger ging dat anders, hoewel…

Hier hebben we de spelerspas van kandidaat-voorzitter Arie van Bemmel uit 1986. Voorzien van een goed gelijkende pasfoto en voorzien van handtekening en bevestigd met een nietje. Ja, ja, 30 jaar geleden was Arie van Bemmel ook al lid van onze vereniging en hij speelde toen al bij de senioren in Cobu Boys 2.

Opvallend is natuurlijk dat we toen nog de KNVB Afdeling Utrecht hadden, dat is later opgegaan in KNVB district West 1. Het KNVB Relatienummer bestond ook nog niet. Je noteerde simpelweg het nummer van de eigen Cobu Boys ledenlijst. De geldigheid van de legitimatiekaart was 5 jaar en het was een heel gedoe om die kaarten te op te sturen naar de KNVB en dan met stempel en einddatum terug te krijgen.

Ik ben blij met de nieuwe spelerspassen, maar dit oude spul heeft toch ook z’n charme. Old Friends…

spelerskaart-arie-van-bemmel