Cobu Boys in Bosnië!!

cb1  cb2

Van 2 tot en met 9 mei waren vijf leden van Cobu Boys in Bosansko Grahovo, ergens in het midden van Kanton 10 in Bosnië.

Deze plaats werd tijdens de burgeroorlog tussen 1992 en 1995 zwaar getroffen. De oorlog liet diepe sporen na in de mensen en in het landschap. Huizen, scholen en openbare gebouwen liepen zware schade op. Anno 2016 betekent dit dat de Bosnische kinderen helaas nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden hun schooltijd beleven. Tijd dus om de openbare basisschool in Bosansko Grahovo de helpende en klussende hand te bieden.

 

De vraag vanuit de Stichting Liaison in Bosnië in hoeverre leden van de Krasse Knarren zin, tijd en gelegenheid hadden om hun kluskwaliteiten een weekje elders in te zetten, werd positief en gretig beantwoord. Even een weekje er tussenuit!  Henk van de Kamp. Herman van de Vlaskakker, Jan Stapper en  Piet Vastenburg en Aart de Ruiter werkten vol enthousiasme aan de renovatie van de basisschool. Drie lokalen kregen een regelrechte metamorfose met nieuwe kunststof kozijnen, fris geverfde wanden, radiatoren en deuren, nieuwe houten vloeren en nieuw meubilair. De Bosnische kids en hun docenten waren zeer verguld met het resultaat. De samenwerking met alle betrokkenen was optimaal. Hoewel de taal toch best anders is, leek dit probleem na een aantal glaasjes slivovic volledig naar de achtergrond te zijn verdreven. Tussen het klussen door was er ruimte voor voetbalpartijtjes met de technisch zeer begaafde kids. Toch wist Piet Vastenburg zich opnieuw als topscorer te onderscheiden.

Vanzelfsprekend werd er niet alleen gewerkt. Vanuit het hotel in de tijdelijke verblijfplaats Livno werd menig culinair tochtje ondernomen naar de lokale uitspanningen. De Bosnische specialiteiten werden uitgebreid en veelvuldig uitgeprobeerd. Ook een bezoek aan de lokale voetbalclub NK Troglav mocht niet uitblijven. Op zondagmiddag moedigden de Cobu Boys de gastheren aan in een zinderende partij die helaas met 1-5 naar de tegenpartij ging. Het viel alleen niet mee om boven het geluid van de plaatselijke hooligans uit te komen. De derde helft was overigens heerlijk herkenbaar. Biertjes wisselden van eigenaar, verhalen en ervaringen werden gedeeld, een mogelijke uitwisseling met jeugdteams werd in de steigers gezet. De verbroedering was een feit toen de klusjesman van NK Troglav trots poseerde te midden van even trotse Cobu Boys-leden.

Wie weet wat er nog verder van komt. Voetbal verbroedert en Cobu Boys doet er driftig aan mee, ook in het buitenland.

Heel veel dank aan de klussers die een geweldige indruk hebben achtergelaten op alle fronten. Mede door de bijdrage van deze Cobu Boys zitten de kids van Bosansko Grahovo weer droog en aangenaam in de lokalen. Lang zullen zij zich deze Amersfoortse storm herinneren.

Namens de Stichting Liaison in Bosnië

Aart de Ruiter

 

Voor meer info:

https://www.facebook.com/StichtingLiaisonInBosnie

www.stichtingliaison.nl

info@stichtingliaison.nl

Leave a Comment

(required)

(required)