Hoogland D7 – Cobu Boys D3: 0-1

D3

Op 6 februari trof Cobu Boys D3 voor de tweede maal een team uit Hoogland: na de gedoodverfde kampioen D8, nu de D7. Hoogland D7 had de eerste seizoenshelft in de 4e klasse gebivakkeerd, maar het daar niet gered en komt nu uit in de poule van Cobu Boys. Een poule, dat mag inmiddels duidelijk zijn, die is inderdaad samengesteld uit hoger geklasseerde teams uit de 5e klasse in de najaarsronde en een enkele afvaller uit de 4e klasse. Een zware competitie dus.

Op het prachtige kunstgras aan De Langenoord in Hoogland trad Cobu Boys aan in de vertrouwde 4-4-2 formatie. De eerste 10 minuten waren voorzichtig van beide ploegen. In een fase van aftasten hoefden beide doelmannen niet of nauwelijks in actie te komen. Helder was dat de ploegen aan elkaar gewaagd waren en dat er geen grote uitslag te verwachten was.

Gaandeweg de 1e helft trok de bezoekende ploeg het initiatief naar zich toe. Het spel was goed en verzorgd met af en toe uitstekende combinaties. Vooral linkshalf Jorik van der Kuip en rechtshalf Vincent Beekelaar waren goed op dreef. Jorik van de Kuip had misschien wel de mooiste actie van de 1e helft. Op links kapte hij tot driemaal toe een inkomende Hoogland-speler uit om uiteindelijkde bal in de korte hoek in het zijnet te prikken. Een oogstrelende actie die beter lot had verdiend. Ook Vincent Beekelaar verschalkte zijn tegenstander enige malen met een subtiele sleepbeweging met de linkervoet.

In het centrum speelt Adam el Arqoubi steeds beter. Met veel overzicht in de van hem gekende flegmatieke speelstijl. Een beloftevolle speler die talent nog aan meer kracht en conditie zal moeten koppelen. Ondersteund door snelheid, kracht en inzet van de andere spelers op de as (Bekir Dogan, Ali Yuksel en Stijn van Noort) werd Hoogland D7 langzamerhand verder teruggedrongen. De 0-1 was slechts een kwestie van tijd en viel uit een dood spelmoment. De bal belandde uit een corner ter hoogte van de penaltystip en kon daar door de gastheren onvoldoende worden weggewerkt. In de mêlee van spelers kon Joas Strating, al het hele seizoen trefzeker, de bal nog in de vijfmeter achter de doelman en tegen het net werken. Niet een doelpunt voor schoonheidsprijzen, maar wel voor op de borden: 0-1.

Na de openingstreffer waren er meer mogelijkheden om de score op te voeren. Vooral Joas Strating en Adam el Arqoubi trokken enige malen dreigend het strafschopgebied binnen, daartoe in de gelegenheid gesteld door een energieke Bram Scholten. Helaas kon Adam onvoldoende kracht zetten achter zijn schot en kon Joas zich onvoldoende vrijspelen voor een doelpoging. Ook Ekrem Kayalar die een prima eerste helft speelde beproefde de Hoogland-sluitpost met een venijnige schuiver vanaf 20 meter in de linkerbenedenhoek. Het lukte echter niet om de 0-2 te laten aantekenen.

Na rust was vertoonde de wedstrijd een volstrekt ander beeld. Met de wind in de rug trok Hoogland met hart en ziel ten strijde en er was geen sprake meer van het vlotte combinatiespel aan de zijde van Cobu Boys. Alle ruimte in het centrum was weg en veel duels gingen verloren. De opbouw van achter uit werd allengs slordiger. Dit resulteerde in steeds hachelijker situaties voor het doel van de rustige doelman Nils van Valkengoed. Halverwege de tweede helft was de druk dermate groot geworden dat de bal in een flipperkast gedurende lange spannende seconden die minuten leken in het doel dreigde te belanden. Nils moest krachtdadig optreden en toonde dat hij over prima reflexen beschikt.

Om de 0-1 en de 3 punten toch over de streep te trekken werd een tactische ingreep noodzakelijk. De technische staf schakelde voor de laatste minuten om naar een 5-4-1 opstelling waarbij helaas alle aanvallende spelers het veld moesten ruimen (Kjell Makkes, Bram Scholten en Joas Strating), en waarin doorgespeeld werd met een dubbele laatste man (Bekir Dogan gekoppeld aan Sam Oud), en vier middenvelders. Als laatste tactische troef verscheen linksback Boris Kroon, die een moeilijke middag had met de beste speler van Hoogland op de rechterflank, in de frontlinie om al vroeg te storen. Deze omzettingen leidden tot succes. Met zoveel spelers achter de bal was er voor Hoogland D7 geen doorkomen meer aan. Het uitblijven van de gelijkmaker ontmoedigde de tegenstander eveneens. Zo kwam het dat de beste kansen in de slotfase weer voor Cobu Boys waren. Met nog enkele minuten op de klok kwam de bal vanaf de rechterflank naar de linkerpunt van het penaltygebied. Daar stonden Boris Kroon en Vincent Beekelaar elkaar eigenlijk in de weg in een kansrijke situatie waarin beiden onbedreigd naar het doel hadden kunnen opstomen. Boris Kroon schoot in, draaiend om de eigen as, mooi, maar vlak naast de paal. Dit was ook gelijk het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Al met al een wedstrijd met twee gezichten en een nipte overwinning die, gebaseerd op het totale wedstrijdbeeld en de kansen, benauwd, maar verdiend was.