20 jaar Krasse Knarren: de start in 2001

We schrijven april 2001. Louis van Gaal is bondscoach, BZN scoort hoog in de Top 40, Wim Kok is minister-president en Jan Willem de Jong is hoofdtrainer bij Cobu Boys. Op 21 april 2001 startten de Krasse Knarren op veld 2 de allereerste training. Dat is deze maand 20 jaar geleden, genoeg reden om daar aandacht aan te geven in een serie artikeltjes.

De Krasse Knarren ontstonden uit een initiatief van de gemeente Amersfoort en de SRO om de steeds groter wordende groep 50-plussers weer aan het sporten te krijgen. Cobu Boys stapte direct in dit initiatief, waarover ondergetekende al in het seizoen 1999-2000 met Ilse Tabak van de SRO overleg voerde (ik was toen voorzitter van Cobu Boys). In het najaar van 2000 verspreidde de SRO de folder en op 24 april 2001 startte de eerste training.

Ouderensport, in de leeftijd van 50 tot 65, dat was de titel in die folder. Wat een heerlijk foute titel, zou je vandaag de dag zeggen. Maar in 2001 bestond er nog geen 35+ of 45+ voetbal, de KNVB was daar nog niet aan toe. De SRO en ook Cobu Boys waren hun tijd ver vooruit. De meeste voetballers stopten met spelen zo rond hun 40e of 45e, als je op zaterdag tegen jonge gasten moest spelen die 25 jaar jonger waren. Dat was niet leuk meer, dus het werd hoog tijd voor initiatieven om hen aan de bal te houden.  

Ouderensport bij Cobu Boys dus. Die allereerste avond op 24 april 2001 herinner ik me goed. Als voorzitter ontving ik de deelnemers in ’t OnderInn, om met een kopje koffie eerst kennis te maken. Na een korte introductie van mij over Cobu Boys kwamen de deelnemers aan het woord:

“Hoi, ik ben Theo, en ik heb de conditie van een wijkagent. Ik heb 15 jaar geleden voor het laatste gesport en ik wil weer gaan bewegen”. “Hoi, ik ben Klaus, ik heb last van hoge bloeddruk, moet van de dokter gaan bewegen. Ik heb 30 jaar geleden gevoetbald, en ik kom zeker ook voor de gezelligheid”. Twee andere deelnemers gaven aan dat deze training goed zou aansluiten bij de revalidatie na hun hartaanval. Een enkeling heeft nog nooit gevoetbald…

Wow, ik weet niet meer wat ik verwachtte, maar dit niet! Waar waren we aan begonnen? Gelukkig was trainer Jan Taberima, sportmasseur en in het bezit van EHBO-diploma, een heel stuk geruster. Ik kende Jan goed, al vanaf mijn vorige vereniging FC Horst, en daar vertrouwde ik op. Spelers zeiden dat Jan masseerde met sambal, en zijn hersteltrainingen waren berucht. Ik wenste de deelnemers veel succes en plezier…

Die eerste groep deelnemers bestond uit de heren Jan Ligtermoet, Theo van Dasselaar, Klaus Rosenthal, Aart van Rij, Gustavo Nunez, Rudolf Meijer, Frank Mesnick, en de heer Zwiers.

Die eerste training zullen de deelnemers zich waarschijnlijk ook nog herinneren, want de trainer liet hen een uitgebreide warming-up uitvoeren. Na drie kwartier hadden ze nog geen bal aangeraakt. Het was toch een voetbaltraining?” Dat stond toch in de folder?

Toch sloeg het initiatief goed aan, ongetwijfeld ook dankzij de goede begeleiding en training van Jan. De oorspronkelijke kennismakingscursus van 6 avonden was nog niet achter de rug, of de eerste oud-leden van Cobu Boys voegden zich bij de groep. Nestor Krijn Westdijk was één van de eersten om weer de sportschoenen aan te trekken.

Op een dinsdagavond in mei 2001 sprak Krijn mij aan. Het was toen al duidelijk dat de groep nog steeds enthousiast was. De meesten wilden doorgaan met trainen na afloop van de eerste cursus van de SRO. Met Krijn was ik er snel uit: natuurlijk wilden we daar als Cobu Boys aan meewerken. Maar niet onder de noemer “Ouderensport”, dat moest wat anders worden. En zo ontstond daar, op dat moment, ook de naam “Krasse Knarren”. Daarmee kreeg het sporten voor 50-plus met de Krasse Knarren een vaste plaats binnen de vereniging. Een plaats die nu al 20 jaar niet meer weg te denken is.

En het mooiste? Twee van die oorspronkelijke groep doen nu nog steeds mee met de Krasse Knarren, en dat zijn Jan Ligtermoet en Rudolf Meijer. Wat een kanjers!

Zo, dat weet je ook weer, hoe de Krasse Knarren ontstaan zijn. In het najaar van 2001 kan iedereen in de krant lezen dat de Krasse Knarren versterking zoeken. Daarover volgende keer meer!

04-04-2021, Aaldert Hofman

Attachment

Leave a Comment

(required)

(required)