Glory

Plof. Met een hele dikke PLOF valt de enveloppe op de deurmat. We krijgen tegenwoordig weinig post, dus dit valt extra op. Dit keer geen brief, geen pakje dat op drie meter afstand wordt neergelegd. Nee, een dikke enveloppe die op de deurmat ploft. Wat zou dat zijn?

Ik hobbel snel de trap af. Halverwege de trap zie ik al de Engelse postzegels. Yes, dit is de enveloppe waar ik op wachtte! Het nieuwste nummer van Glory, een fantastisch blad voor de echte voetballiefhebber! Ik zal je uitleggen waarom dit één van mijn lievelingsbladen is.

Kijk naar de voorkant. Een kunstwerkje op zich, ik geniet al nog voor ik het blad open. Heerlijk. Smetteloos wit, met een geweldige foto. Een blad over voetbal, reizen, en cultuur. Glory kiest elke keer een thema, meestal een land. Dit keer gaat het hele nummer over Qatar, waar in 2022 het WK plaats zal vinden.

Die foto, dat is een verhaal op zich. Wat denk je dat dit is? Een kunstwerk, toch zeker! Sure, een fantastisch kunstwerk, maar niet zomaar een kunstwerk. Nee, dit is het dak van het Al Janoub Stadium in Qatar. Wat een geweldige foto, geweldige belichting, geweldig schaduwspel.

Maar dat is niet alles. Glory bood iets unieks: toen ik het blad bestelde, mocht ik zelf kiezen welke omslag ik voor dit blad wilde. De keuze was uit 3 foto’s, alle drie van een stadion in Qatar. De klant is koning in optima forma. Kun je je voorstellen dat ik uitkeek naar die PLOF op de deurmat?

Dit blad wordt echt gemaakt door liefhebbers. Dit keer 246 pagina’s over Qatar en het WK, keer op keer geïllustreerd met kunstzinnige foto’s. Elk stadion is bezocht en in beeld gebracht op unieke wijze. De organisatoren van het WK komen aan het woord. Er is plaats voor kritiek op het WK. Er is aandacht voor de arbeiders. Er is aandacht voor Generation Amazing, waarbij geweldige voetballers als Xavi en Eto’o een rol spelen om het voetbal in Qatar voor mannen én vrouwen structureel te verbeteren. Uren leesplezier.

Oh, sorry, klinkt dit als pure reclame? Tja, dat is het eigenlijk ook. Ik ben super-enthousiast over dit geweldige magazine van Lee Nash en Ryan Mason.

De vorige editie ging over Zwitserland en hieronder zie je de foto op de voorkant van het blad. Als pure liefhebber geniet ik van deze foto, keer op keer. Wat is er veel te zien, wat zegt deze foto fantastisch veel over dat simpele spelletje dat voetbal heet.

Stel je eens voor, dat je in zo’n adembenemende entourage mag voetballen! Zonnebril op, dat lijkt me wel verstandig. Wie verzint het trouwens, om op zo’n locatie een voetbalveld uit te zetten? Wat voor wedstrijd zou dit zijn? Het mooiste detail voor mij: de toeschouwer die rechtsonder op de foto zit. Hoog boven het veld, genietend van het schouwspel dat zich voor hem afspeelt. Wat denk je trouwens van de fotograaf, welke moeite heeft die moeten doen voor deze foto? Hoe wist die fotograaf van deze wedstrijd?

OK, ik hou op. Het zal duidelijk zijn, Glory is voor mij echt een must have voor de echte liefhebber. Full colour, mooi papier, geweldige verhalen en foto’s. Kijk maar ’s op glorymag.co.uk.

Nou, nog één uniek detail dan. Glory zet op de rug van het blad, en op de posts op Twitter en Insta, simpelweg: 25.3548 N, 51.1839 E. Oftewel, de lengte- en breedtegraad van de plaats waar de foto is gemaakt. Dit keer Qatar. Je mag zelf uitpuzzelen welke landen in de vorige edities centraal stonden.

Glory heeft maar één nadeel: het verschijnt veel te weinig, ongeveer 1 á 2 keer per jaar…

Aaldert Hofman

20 juli 2020

Leave a Comment

(required)

(required)