One Love, de blog

Wat zou jij doen? Je loopt over ’t strand, of je zit op de camping. Zomer, lekker zonnetje, heerlijk weer. Een paar jochies zijn verderop aan het voetballen. Natuurlijk kijk je even. Kunnen ze een beetje ballen? Plots rolt die bal jouw kant op. Wat doe je, schiet je de bal terug?

Ik wel! Sterker nog, stiekem hoop ik dat de bal mijn kant op rolt. Dan kan ik laten zien dat ik ook een balletje kan trappen. Dan schiet ik de bal naar die jochies, en daarna zijn we voetbalvrienden. Als ik ze morgen weer zie, dan groeten we elkaar. Want we houden allemaal van dat spelletje. One Love.

One Love is de titel van een fotoboek dat ik een paar jaar geleden kreeg. Het is een fascinerend reisverhaal rond voetbal in alle facetten, gezien door de lens van topfotograaf Levon Bliss. Stuk voor stuk zijn het mooie foto’s die elk een geheel eigen voetbalverhaal vertellen.

Dat ga ik ook met deze blog doen. Verhalen over heden en verleden van onze eigen vereniging, als ’t kan met een foto. Of zomaar een mooie voetbalfoto, waarbij je zelf een verhaal kunt verzinnen. Of over opvallend nieuws. Over het mooie van voetbal.

Kijk naar de foto en verzin je verhaal. Een strand, wit zand, een stuk of 10 jongens spelen verderop voetbal. Het is al avond, de zon staat laag, de schaduwen zijn lang. Ik verzin dat dit het strand van Copacabana in Rio de Janeiro is. Daar zie ik een man, een man met een stapel ligstoelen op zijn hoofd. Natuurlijk zie ik die bal. Is die van hem? Gevonden op het strand? Is die bal naar hem toe gerold? Uit het oog verloren door die voetballende jongens? Verzin het maar…

Feit is dat de man de bal niet kan laten liggen. Onweerstaanbare aantrekkingskracht. Wie van ons kan op het strand zo’n bal laten liggen, zonder er naar te kijken, zonder er stiekem een trap tegen te geven?

Kijk ’s goed naar die bal. Als je goed kijkt, dan zie je dat het een wereldbol is. Dus eigenlijk geen wereldbol, maar een wereldbal. Ik herken Afrika en een groot deel van Azië. Is dat symboliek voor de wereldsport die voetbal is? Of zou het gefotoshopt zijn door de schrijver van het boek?

Voor mij is het duidelijk dat deze man op het strand een voetballer is. Oké, misschien niet meer zo afgetraind, maar zo op het strand je balans houden, gespierde benen en dan met “binnenkantje links” de bal beheerst terug schieten? Dan moet je voetballer zijn, dat kan niet anders.

Even vergeet deze man de stapel stoelen op zijn rug. Even vergeet hij de wereld om zich heen. Even waant hij zich weer die afgetrainde voetballer.  Zijn dag aan het strand is weer goed.

Die man houdt van voetbal, dat kan niet anders. Net als wij. One Love!

17-01-2020, Aaldert Hofman

Leave a Comment

(required)

(required)