Cobu Boys D3 – SO Soest D7: 1-1

Op een prachtige herfstdag stuitte de D3 op het moeilijk in te schatten SO Soest D7, een team dat in de voorgaande 2 wedstrijden een keer ruim had verloren (6-1 bij Roda uit) en eenmaal won (3-0 thuis tegen Quick). Op voorhand in ieder geval niet een titelkandidaat. Wetende dat na de vrije zaterdag  op 10 oktober sprake zal zijn van een aantal zware wedstrijden tegen onder meer titelfavoriet Hoogland D8 was het belangrijk tegen Soest nog een goed resultaat neer te zetten om de koppositie zoveel mogelijk te versterken.

Na het persmoment (teamfoto voor de site) startte de wedstrijd tegen de blauw-witten uit Soest op het nog natte en gladde veld 2. Al snel was zichtbaar dat het beslist geen walk-over zou worden. Soest nam zelfs brutaal het initiatief gedurende de eerste 10 minuten en Cobu Boys speelde vooral in balbezit slordig met veel onnodig balverlies.

Pas na deze beginfase kon de D3 zich langzaam aan de druk ontworstelen en verplaatste het spel zich meer en meer naar de helft van SO Soest. Allengs werd duidelijk dat bij Soest het gevaar voornamelijk in de voorhoede school met een drietal snelle en gevaarlijke aanvallers. Achterin lagen er echter mogelijkheden en die kwamen er ook. Aan de ene kant via Kjell Makkes, die sterk speelde op de rechterflank en samen met Bekir Dogan praktisch de gehele vleugel bestreek terwijl ook over links een steeds meer opkomende back Boris Kroon en de energieke linkshalf Sam Oud ruimte konden forceren. Van links, maar vooral van rechts kwam regelmatig een bruikbare voorzet in het strafschopgebied.  Echter, het lukte het team niet om een doorbraak te forceren. Soest verdedigde zeer compact met veel mensen dicht bij elkaar en achter de bal. In die drukte kreeg alleen Sam Oud een kans, maar de bal sprong ongelukkig van zijn voet. Het elftal poogde daarnaast via schoten uit de tweede lijn een doelpunt te forceren, maar ofwel de doelman pareerde bekwaam ofwel het schot smoorde in de mêlee van spelers voor het doel. Er was geen doorkomen aan bij de blauwe muur.

Ook bleef het achterin oppassen. Gelukkig beschikt de D3 met linksback Boris Kroon, laatste man Stijn van Noort en rechtsback Tomas van Riemsdijk, aangevuld met de fysiek sterke Ekrem Mayalar en Ali Yuksel in de as, inmiddels over een ingespeelde en hechte verdedigingslinie. En die was nodig ook om de gevaarlijke uitvallen van Soest onschadelijk te maken. Vlak voor rust ontstond echter toch de grootste mogelijkheid van de wedstrijd voor de bezoekers. Tomas van Riemsdijk speelde de bal te kort terug op doelman Nils van Valkengoed. De linksbuiten van Soest kon de bal oppikken op de rand van de zestienmeter en schoof de bal diagonaal centimeters voorlangs het inmiddels verlaten doel: 0-0 bij rust.

Na de rust zette zich het patroon van de eerste helft door. Cobu Boys drong aan, het meeste van het spel speelde zich af op de helft en in het strafschopgebied van de gasten, maar die bleven continu dreigend met name door het spelen van de lange bal achter de verdediging van Cobu Boys gokkend op de snelheid van de voorhoede. Middenvelders Vincent Beekelaar (steeds sterker op links), Jorik van de Kuip en Bram Scholten (beiden met een wat moeizame start na een vermoeiende vrijdag) hadden daardoor een lastige middag waarin bij voortduring snel moest worden omgeschakeld  van aanval naar verdediging en weer terug, iets dat veel kracht kost.

Adam el Arqoubi ontsnapte vanaf de rechterflank, maar kon de bal niet in het doel schuiven mede omdat hij op de rand van de zestienmeter nog werd aangetikt. Adam, een handige en technisch vaardige aanvaller, ervaart nu dat in de D-pupillen ook fysieke kracht en tempo meer een rol gaan spelen zeker wanneer je als spits veel duels moet gaan uitvechten. In het volle strafschopgebied probeerden zowel Adam alsook Jorik de ruimte te vinden voor een schot, maar Soest verdedigde met man en macht.

Uiteindelijk was het dan toch (weer) Joas Strating die de ban brak. In de middencirkel kon Jorik van de Kuip de bal slim verlengen naar de snelle Joas die ondanks de bijna veertig meter naar het vijandelijke doel niet meer kon worden achterhaald door de Soest-verdedigers en de bal beheerst onder de doelman doorschoof: 1-0 met nog 5 minuten op de klok en een beloning voor het aandringen van Cobu Boys.

Hierna trok Soest met de moed der wanhoop ten strijde en het lukte Cobu Boys niet meer om de tegenstander vast te zetten. Enige keren ontsnapten de aanvallers van Soest in de diepte en het was aan de attent keepende Nils te danken dat de 1-1 niet al spoedig daarop viel. Maar ook Nils moest buigen nadat een snel uitgevoerde aanval over links leidde tot een mooie lage voorzet die door een Soest-speler onbedreigd kon worden ingetikt.

In de slotminuten was het opnieuw Cobu Boys met mogelijkheden. In de laatste minuut trok zelfs Nils mee naar voren om toch nog de winnende treffer af te dwingen uit een hoekschop. Het was Sam Oud dan die daaruit, in the dying seconds of the game, de bal met het hoofd op het dak van het doel legde waarna de prima leidsman Herman Beekelaar affloot. Daarmee weliswaar het eerste puntverlies in de competitie, maar nog steeds ongeslagen.

Men of the match: Nils Valkengoed en Sam Oud.

???????????????????????????????????? ????????????????????????????????????