Naar een geweldige finale van een geweldig seizoen!

Zaterdag 10 juni 2023, dat is de dag waarop Cobu Boys de laatste wedstrijd speelt van een geweldig seizoen 2022-2023. De ontknoping volgt op het mooie complex van FC Weesp, in een finalewedstrijd tegen SVIJ uit IJmuiden. De winnaar speelt volgend jaar in de 4e klasse. In dit item kijken we naar eerdere successen van Cobu Boys in de nacompetitie, en natuurlijk ook naar de tegenstander en niet te vergeten gastheer FC Weesp.

De laatste keer dat Cobu Boys in de nacompetitie stond om promotie te behalen, was in het seizoen 2018-2019. De eerste wedstrijd werd thuis van Eemnes gewonnen, met 2-0 door doelpunten van Robin van den Brom en Iliass Stremming. Daarna volgde de tweede ronde, met een uitwedstrijd tegen Kockengen. Op 8 juni 2019 verloor Cobu Boys daar met 5-3, ondanks doelpunten van Wesley Lans, Damion Dekkers, en Iliass Stremming.

In het seizoen 2015-2016 speelde Cobu Boys in de nacompetitie twee wedstrijden tegen Victoria, uit Hilversum. Aan die wedstrijden bewaren we erg weinig goede herinneringen. Door twee forse nederlagen en de enkelbreuk van Luuk Fugers werd dit een nacompetitie om snel te vergeten.

Maar Cobu Boys was ook succesvol in de nacompetitie, daarover zo meer.

Dan eerst naar de wedstrijd die voor ons ligt. Allereerst over onze tegenstander, voetbalvereniging SVIJ, de afkorting voor “Sport Vereent IJmuiden”. De website geeft een mooi inkijkje in de historie van de vereniging. SVIJ is opgericht op 29 juni 1929 onder de toenmalige naam NASB (Nederlandse Arbeiders Sport Bond afdeling Velsen) en daar werd turnen, atletiek en voetbal beoefend.

De voetbaltak stond genoteerd onder de naam “Sport Vereent” en speelde in een competitie georganiseerd in de toenmalige Culturele Sportbond. Na de Tweede Wereldoorlog meldde de club zich aan bij de NVB, de voorloper van de KNVB. Omdat er al een naam “Sport Vereent” bij deze bond was geregistreerd moest de naam worden veranderd en zo is de naam SVIJ (Sport Vereent IJmuiden) ontstaan.

In 1974 verhuisde SVIJ naar sportpark Zeewijk. Daar heeft SVIJ de beschikking over 3 velden waarvan 1 kunstgrasveld en speelt de club zowel op zaterdag als op zondag. De vereniging is springlevend met de slogan “SVIJ betekent gezelligheid”. Dat is waar het namelijk om draait bij deze club. Het is belangrijk dat de selectieteams presteren, maar belangrijker nog is dat alle leden zich thuis moeten voelen!! Wat dat betreft lijken Cobu Boys en SVIJ heel erg op elkaar.

SVIJ speelt met 2 seniorenteams op de zaterdag, en met 3 lagere seniorenteams op de zondag. Het eerste team van SVIJ werd in dit seizoen 10e in de 4e klasse B, met 24 punten uit 24 wedstrijden. Daarbij werden 16 punten in de 1e periode behaald, en 8 in de 2e periode. In totaal werden 7 overwinningen behaald, 3 keer een gelijkspel, en 14 wedstrijden gingen verloren. Op de laatste speeldag werd het 2-2 tegen Haarlem – Kennemerland, de laatste overwinning dateert van 8 april, een riante 1-5 overwinning bij FC Velsenoord.

Dan ook nog even over onze gastheer van vandaag, de FC Weesp. Een club waar onze huidige Cobu Boys voorzitter Damion Dekkers goede herinneringen aan heeft!

FC Weesp is op 22 mei 2003 opgericht, ontstaan door het samengaan A.D.E., Rapiditas, en The Victory. Met drie kunstgrasvelden, een natuurgras hoofdveld en een prachtig clubhuis beschikt FC Weesp over een schitterende accommodatie. Per 1 juli 2022 biedt FC Weesp aan 200 senioren en 600 jeugdleden zowel op prestatief als op recreatief niveau alle mogelijkheden zich in te spannen en te ontspannen. Inclusief de niet-spelende en de functionele leden heeft FC Weesp circa 1100 leden.

Het logo van FC Weesp is afgeleid van het wapen van de stad Weesp. Als shirtkleur is voor blauw gekozen, ook de kleur van de stad Weesp. In het logo zijn de kleuren rood, blauw en geel als accent opgenomen, ter herinnering aan de oude verenigingen. En als je goed kijkt, zie je dit ook in de kleur van de tribunestoeltjes terug.

Cobu Boys speelde 4 keer in competitieverband tegen FC Weesp. De laatste keer was op 10 mei 2014, toen het een benauwde 0-0 werd op Sportpark Zielhorst, waarmee Cobu Boys zich ternauwernood veilig speelde. De eerste keer dat Cobu Boys bij FC Weesp speelde was in oktober 2011. Toen werd het een mooie 1-5 overwinning voor Cobu Boys, met doelpunten van Elwin de Vries (2), Vincent Hielckert, Bob Flohr, en Damion Dekkers, de huidige voorzitter van Cobu Boys.

FC Weesp speelt in het komende seizoen in de Derde Klasse op de zaterdag. Daarnaast heeft FC Weesp ook nog teams op de vrijdag en zondag.

Promotie in 2011

Nog even terug naar eerdere successen van Cobu Boys in de nacompetitie. Promotie via de nacompetitie bereikte Cobu Boys ook in 2010-2011. De 2e periode werd gewonnen, en daarna volgde een nacompetitie met 5 teams. Tegen SVM werd verloren en tegen Hertha werd het 2-2, maar van UNO, HMS, en DEV werd gewonnen. Daarmee werd Cobu Boys 2e in nacompetitie en bereikte het team van Imam Evre de 3e klasse. In de laatste wedstrijd bij DEV werd Dustin Abdulkadir de matchwinner.

Ook in het seizoen 2006-2007 pakte Cobu Boys de 2e periode. De eerste ronde van de nacompetitie bracht ons HBC als tegenstander. In Cruquius won HBC nog met 2-1, maar in de thuiswedstrijd was Cobu Boys met 6-0 veel te sterk voor HBC. In de tweede ronde won Cobu Boys beide wedstrijden tegen NITA (2-1 en 3-2) en toen volgde de finale tegen Delta Sports, op het terrein van CDN in Driebergen. Daar werd het een 3-1 overwinning voor het team van Rob Snijders en de allereerste promotie van Cobu Boys naar de 3e klasse was een feit.

Die finale werd een memorabele dag. Of het zenuwen zijn of niet, de eerste helft is voor Delta Sports ’95. Na 18 minuten komen zij met 0-1 voor en dat is niet onverdiend. Op slag van rust kantelt een graspolletje de wedstrijd. De voorzet van Simon Wetzel stuitert erg raar op, en het is Bastiaan Tuenter die attent de gelijkmaker binnenkopt.

Pal na rust zet Wesley Lans Cobu Boys op een 2-1 voorsprong en die blijft intact, totdat ver in blessuretijd Koen Smelter uit een terecht toegekende strafschop de 3-1 eindstand op het bord zet. Promotie is een feit en dat wordt goed gevierd.

Wij hopen op nieuw succes en een nieuw feestje!

Attachment