Buiten de stad is niks…

Ik kan natuurlijk zeggen dat ik het als cadeau onder de kerstboom vond, maar dat is niet waar. Of dat ik het allemaal zelf heb uitgezocht, maar dat is zeker niet waar. Wat wel waar is: ik vond een schitterend cadeau voor ons allemaal. Tenminste, dat vind ik…

Met Cobu Boys zijn wij al ruim 30 jaar bewoner van Sportpark Zielhorst, en de meeste leden van onze vereniging wonen in Zielhorst. Maar wat weten wij eigenlijk van de vroegere bewoners van het buurtschap Zielhorst, voordat al die nieuwbouw en die nieuwe wegen er kwamen?

Vroegere bewoners? Waren die er dan? Dit waren toch alleen maar weilanden, met hier en daar een koe die verdwaasd naar het verkeer op de A1 stond te kijken? Ver buiten de stad, daar was toch niks? Die weilanden kon je toch zonder probleem vol zetten met huizen, huizen, nog meer huizen, en nieuwe wegen? Dat dacht ik ook. Ach ja, wat een heerlijke onwetendheid.

“Buiten de stad is niks” is de titel van het mooie cadeau dat ik in de boekhandel vond. Onder meer over de geschiedenis van het buurtschap Zielhorst. Ook dat is een onderdeel van de historie van Cobu Boys dat ik graag met u deel. Dit boek geeft veel meer informatie, lees maar.

Cobu Boys kwam in 1989 op Sportpark Zielhorst, en de wijk werd zo rond 1988 gebouwd. Tot de wijk gebouwd werd, lag daar aan de Zielhorsterlaan de boerderij Zielhorst. Dat plekje is tegenwoordig nog terug te vinden, namelijk bij de knik in de Albert Schweitzersingel ter hoogte van de Zielhorsterlaan. Zeg maar tegenover onze sponsor New Life Computers.

Boerderij Zielhorst was niet zomaar een boerderij, nee, het was een zogenoemde “malenhoeve” met rijke historie. In het boek wordt beschreven dat al rond het jaar 1400 gesproken werd over Zielhorst. Tja, dat was dus een kleine 600 jaar voordat Sportpark Zielhorst werd gebouwd… denk daar maar ‘s aan als je denkt dat er geen vroegere bewoners waren.

Het verhaal gaat verder. Zo rond het jaar 1700 wordt op Zielhorst zelfs een vrijstaand herenhuis gebouwd. Het gaat van generatie op generatie over, maar In 1814 wordt Zielhorst verkocht. In het boek staat een geweldige omschrijving van het huis, een citaat uit de advertentie die toen in de krant stond:

Het aangenaam, zeer aanzienlijk en wel gesitueerd buitengoed, genaamd “De Zylhorst”, gelegen in de Gemeente van het Hoogland, drie quart uurs van de Stad Amersfoort.

Wat een geweldige omschrijving: denk daar nog maar eens aan als je met je oranje, blauwe, of paarse voetbalschoenen over dat veld loopt te draven en te schoffelen. Denk dan nog eens aan de historie. Je loopt op een aangenaam en wel gesitueerd buitengoed!

He, wacht even, stond daar “in de gemeente van het Hoogland”? Ja, dat klopt. Het gebied waarin nu sportpark Zielhorst ligt, hoorde bij de gemeente Hoogland. Dat bleef totdat Hoogland bij Amersfoort werd gevoegd. Misschien kom ik daar een andere keer nog wel op terug.

In 1814 werd Zielhorst verkocht en helaas wordt Zielhorst in 1940 verwoest, in het kader van de Tweede Wereldoorlog. Daarmee gaat veel verloren. De boerderij Zielhorst wordt wel herbouwd, maar de oude historie komt daarmee niet zomaar terug. Rond 1980 koopt de gemeente Amersfoort de boerderij Zielhorst. In 1986 start de bouw van de nieuwbouwwijk Zielhorst, met grootschalige nieuwbouw. Maar ja, dat weet u, want daar wonen de meeste van onze leden nu.

Die nieuwbouwwijk, ons sportpark, kent een veel rijkere geschiedenis dan ik dacht. Ik las het verhaal over Zielhorst met veel plezier en wat een geweldig uitzoekwerk van de auteur. Ik heb niet zoveel foto’s over dat oude Zielhorst. Daarvoor verwijs ik u graag naar de website wijkzielhorst.nl of naar het Archief Eemland. Natuurlijk staan in het boek ook veel foto’s.

Het boek “Buiten de stad is niks” van auteur Ruud Hopster, is het resultaat van een werkgroep van de Historische Kring Hoogland. Het boek beschrijft in meer dan 250 pagina’s de geschiedenis van Liendert, Schothorst, Zielhorst, De Koop, De Hoef en kruispunt Hoevelaken. Verkrijgbaar onder andere bij de Bruna en de Primera in Hoogland. Een aanrader!

20 januari 2023, Aaldert Hofman

Attachment

Leave a Comment

(required)

(required)