Austerlitz

Wat een fantastische voetbaldag. Heerlijke temperatuur, een graad of 15. Weinig wind, het gras is lekker nat. Vogels kwetteren er vrolijk op los. De zon breekt door en kleurt de herfstbladeren, in een palet van goudgeel tot robijnrood. Wat een heerlijke dag om lekker het veld op te gaan, of langs de lijn te staan, en sportief om de drie punten te strijden. Helaas, helaas, deze zaterdag blijft het hooguit bij een vriendschappelijk onderling oefenpotje.

Austerlitz. Op zo’n schitterende herfstzaterdag als deze denk ik altijd aan Austerlitz. Beter gezegd, aan het voetbalveld van de sportvereniging Austerlitz. Dat veld ligt verscholen in de bossen, en is aan drie kanten omringd door hoge eiken en beuken. Die verkleuren fantastisch in de herfst, en dat levert een kleurrijk schouwspel. Dat was ook het geval op 31 oktober 2015, toen Cobu Boys daar de allereerste wedstrijd tegen Austerlitz uit onze clubhistorie speelde. Inderdaad, op de kop af 5 jaar geleden!

Austerlitz, het heeft voor mij nog altijd een wat mysterieuze klank. Het is zo’n plaatsje waar je eigenlijk altijd omheen rijdt. Naar Doorn, Amerongen, of naar Zeist. Toen ik voorzitter was, had ik wel ’s een bijeenkomst bij de KNVB in de bossen in Zeist. Dan kwam ik altijd langs Austerlitz, maar ik zag nooit iets van het dorpje of de vereniging. Lang geleden vertelde Jos van de Heuvel me eens dat hij, als KNVB scheidsrechter, op zondagochtend een wedstrijd moest fluiten in Austerlitz. Want het was een zondagclub, dus Cobu Boys voetbalde er nooit. Het bleef een onbekende club voor mij. Tot vijf jaar geleden.

Op net zo’n schitterende herfstdag als vandaag speelde Cobu Boys daar zijn eerste wedstrijd tegen Austerlitz, dat net de overstap had gemaakt van de zondag naar de zaterdag. Mooi clubhuis, zag er netjes en redelijk nieuw uit. Op de website (en hieronder) kun je zien hoe het ooit was. Dat vernieuwde clubhuis was een mooie voorbode van de wedstrijd van Cobu Boys 1 tegen Austerlitz.

Wat een wedstrijd was dat! Amusementswaarde een dikke 10+ met veel kansen, mooie acties en mooie doelpunten. Met een 20-tal andere Cobu Boys supporters genoot ik van een uitstekende wedstrijd van Cobu Boys. De eerste helft ging gelijk op en vlak voor rust ontsnapte Cobu Boys zelfs, toen de scheidsrechter geen penalty gaf aan Austerlitz. In de tweede helft waren de kansen voor Cobu Boys nauwelijks bij te houden. De eindstand van 2-8 was terecht, maar het had ook zo maar 5-15 kunnen worden. Wat een heerlijke zaterdag was dat!

Ik geef u nog wat details uit het wedstrijdverslag van leider Bert de Ruiter. In de wedstrijd komt Austerlitz op 1-0. Een verdedigingsfout, waar de spits van Austerlitz wel raad mee weet, hij kopt geheel vrij in. Een minuut later speelt Tim Govers Robin van den Brom aan en die scoort op een mooie wijze de gelijkmaker, 1-1! In de 14e minuut is het opnieuw Robin die, via de buitenkant van zijn voet, met een weergaloze lob de keeper van Austerlitz passeert, 1-2!

En dan speelt Boris Bunnik de bal te zacht terug op Sander van Andel, waardoor Austerlitz zomaar in de 24e minuut op 2-2 komt. Daarna mooie kansen voor Luuk Fugers, Matthijs Voost, Nick Giesbers. Aan de andere kant van het veld moest Sander van Andel aan de bak. Mooie reddingen werden door hem verricht, drie op rij. Op slag van rust komt Cobu Boys op een 2-3 voorsprong door Angelo Kramers.

In de tweede helft gaat het hard. Matthijs Voost schiet de 2-4 binnen, Nick Giesbers de 2-5, Angelo Kramers de 2-6, binnen twintig minuten. In de laatste 10 minuten maakt Robin van den Brom zijn derde, en speelt hij een andere speler in positie om te scoren. Dat is Matthijs Voost, die het geweldig mooi afmaakt. In de slotfase moest keeper Sander van Andel nog drie geweldige reddingen verrichten, waaronder het stoppen van een penalty. Hij keepte zeer goed deze dag, 5 jaar geleden!

Heerlijke wedstrijd, heerlijke zaterdag, heerlijke herinnering…

Mijn lichtpuntje voor vandaag heb ik weer binnen, ik hoop u ook!