Cobu Boys, onze clubnaam

Wat een rare naam, hoor ik regelmatig. Waar komt die naam Coby Boys vandaan? Of is het nou Cubu boys? Tja, daarom is het goed om zo af en toe weer even het verhaal te vertellen. Voor jonge en oude leden…

Ruim 70 jaar geleden, we schrijven 1946. Een jaar na de Tweede Wereldoorlog is in Nederland het normale leven weer teruggekeerd. In die periode worden in heel Nederland en dus ook in Amersfoort spontaan verenigingen opgericht om bevrijdingsfeesten, herdenkingen, en andere leuke dingen te organiseren.

Dat gebeurt ook in de Coninckstraat in Amersfoort. De Coninckstraat ligt in het centrum van Amersfoort. Het is de weg waar “De Flint” is gevestigd. Binnen de buurtvereniging wilden een paar leden een voetbalafdeling op te richten. In 1946 werd de buurtvereniging omgezet in een voetbalclub.

De naam van onze vereniging, Cobu Boys, is toen ook bedacht. Tot op de dag van vandaag is het voor sommige Cobu Boys leden, maar vaak ook voor bezoekers of tegenstanders een raadsel waar die naam vandaan kwam.

Toch is het vrij eenvoudig. De “Coninckstraat Buurt” werd afgekort tot ”Cobu” en “Boys” was vlak na de oorlog een gevleugeld woord voor velen, waardoor onze verenigingsnaam snel op papier stond: “COBU BOYS”.

Dat was een terechte naam: Gerard Klok, één van de oprichters, woonde op Coninckstraat 73, Dick van de Heijden woonde op Coninckstraat 75, met Fred Urlings toen nog als onderhuurder. Joop Troost woonde op Coninckstraat 79 en Wim van de Flier woonde op nummer 81. De overige leden woonden in de leuke straatjes rondom de Coninckstraat.

Het bestuur vlak na de oprichting

Cobu Boys dus. De officiële oprichtingsdatum was 1 september 1946. In dezelfde periode werden overigens ook de verenigingen Hoogland en Hooglanderveen opgericht en u mag zelf raden in welk jaar Roda ’46 werd opgericht…

Attachment

Leave a Comment

(required)

(required)