Een cadeautje: Cobu Boys in de Bosatlas

Kent u ‘m nog? De Grote Bosatlas? Met welke editie bent u groot geworden op de middelbare school? Ik ben van de lichting die het met de 47e druk moest doen. Zo’n onmogelijk groot boek met een harde grijze kaft. O, o, wat stonden daar veel details in om te leren. Maar als je een reis wilde plannen, dan was het niet gedetailleerd genoeg.

O ja, voor de jonge lezertjes: dat was voordat Google Maps bestond, in een tijd dat TomTom de bijnaam van een vriendje was en dat de Michelin-kaarten tot de belangrijkste vakantie-attributen behoorde.

Nu ligt er een nieuwe Bosatlas in de winkel: de Bosatlas van het Nederlandse Voetbal. Wat een mooi boek, met een mooie titel. Veel foto’s, veel kaartjes, veel statistiek. U begrijpt, ik kon dat boek niet laten liggen. Een cadeautje voor mezelf…

Thuis, onder de Kerstboom, blader ik dat boek met veel plezier door. Ontstaan en groei van het amateurvoetbal, reisafstanden, waar ligt kunstgras in Nederland, verdeling zaterdag/zondag, ga zo maar door. Heerlijk!

En dan, pagina 35. Een kaartje van Nederland met een klein stipje voor elke amateurclub die vorig seizoen in de Vierde klasse speelde. Alleen de kampioen staat met naam genoemd. Ja hoor, daar staat ‘VV Cobu Boys’. Geweldig!

Daarna mooie hoofdstukken over de profclubs, de stadions en supporters. Waar wonen de seizoenkaarthouders van de profclubs, waar zijn straatnamen naar voetballers genoemd, hoeveel politie-inzet is er wekelijks nodig. Veel, heel veel, leuke en leerzame overzichtjes.

Dan, tot slot, de Voetbalkaart. Dat hoort natuurlijk in een atlas: mooie kaarten per regio, waarop alle voetbalclubs van Nederland staan inclusief het clubtenue. Alle 2681 veldvoetbalclubs die in het seizoen 2016/2017 speelden en alle 424 (pure) zaalvoetbalclubs.

Dus op pagina 191 kom ik opnieuw de “VV Cobu Boys” tegen, op de voetbalkaart van de Noordelijke Randstad. Daar staan ook alle andere voetbalclubs uit Amersfoort en omgeving. Alle clubs van Nederland…

De historie van Cobu Boys staat ook in de Bosatlas, voor altijd!

Leave a Comment

(required)

(required)