Guido en Matthijs naar WK Footgolf in Amerika

Twee WK-deelnemers bij Cobu Boys. Het klinkt misschien wat gek, maar het is de mooie realiteit. Guido Voorendt en Matthijs Voost reizen deze maand af naar het Amerikaanse Orlando om mee te doen aan het WK Footgolf, dat van 27 mei tot en met 6 juni wordt gehouden. En dus is het de hoogste tijd om even met beide mannen te spreken.

Hoe ben je zo goed geworden in Footgolf?

Guido: ”Het is inmiddels alweer 10 jaar geleden dat ik begon met footgolf en die jaren ervaring tellen absoluut mee. Hoe meer ‘holes’ je speelt, hoe beter en constanter je presteert. Ik heb geleerd weinig risico te nemen en niet elke hole ‘aan te vallen’, maar juist goed na te denken over balposities en de beste route naar de vlag. Je leert je eigen trap (tee shot, approach en putt) steeds beter kennen: hoe ver schiet je, hoe veel ‘draai’ zit er in je schot, hoe recht kan je putten, etc etc. Een goede footgolfer beheerst het mentale spelletje, heeft een redelijk verre trap, weet om te gaan met de druk van toernooien en finales… Op al die vlakken scoor ik na al die jaren redelijk hoog.”

Matthijs: ”Ik speel nu 10 jaar Footgolf en ik moet zeggen: de 1e paar keer gingen niet zo best, haha. Ik was wel direct verslaafd aan het spel en probeerde zo snel mogelijk van mijn fouten te leren en dat betaalde zich terug. In de jaren daarop heb ik veel nationale toernooien gewonnen, 1x nr. 1 van de NL ranking geworden, elk jaar top 10 tijdens het NK en veel internationale ervaringen opgedaan met ook een aantal top 10 klasseringen. Mijn hoogtepunten zijn wel mijn deelnames aan het WK in Argentinië in 2016, het EK in Frankrijk in 2017 en mijn winst tijdens het dubbel event (met Simon Wetzel) op de French Open in (ik geloof) 2018. Ik heb, al zeg ik het zelf, altijd al een redelijk trap gehad qua “gevoel” en die komt toch wel van pas bij het Footgolf. Daar komt het aan op techniek, gevoel, inschattingsvermogen maar ook zeker het mentale aspect. Een foutje is snel gemaakt maar de kunst is je er zo snel mogelijk overheen zetten.”

Wat maakt Footgolf zo leuk?

Guido: ”Ik denk dat elke footgolfer ongeveer hetzelfde antwoord zal geven hierop: als je 1 ronde hebt gespeeld dan voel je dat je dat beter kan en wil je zo snel mogelijk nog een ronde spelen om jezelf te verbeteren. Dat maakt het enorm verslavend (net als golf overigens). Daarnaast is het heerlijk om op een zomeravond met vrienden rondje te footgolfen, lekker actief bezig te zijn én na afloop een drankje te doen met zijn allen. Daarnaast biedt footgolf de mogelijkheid om op de allermooiste golfbanen in en buiten Europa te spelen en allerlei spelers uit andere landen te leren kennen. De footgolf community is heel gezellig en betrokken, het schept een band en je bent overal welkom. Maar footgolf is niet altijd leuk hoor en kan vreselijk frustrerend zijn als je je dag niet hebt en veel fouten maakt.. er wordt hier en daar best wat gevloekt op de footgolfbaan, maar dan niet op de tegenstanders maar op jezelf. Die emotie geeft het spelletje ook wel wat kleur.”

Matthijs: ”Eigenlijk heel veel! Ik ben altijd gewend geweest om met voetbal in een team te spelen, dus het aspect om individueel te spelen legt een bepaalde druk op jezelf, daar hou ik wel van. Constant die uitdaging opzoeken en jezelf proberen te verbeteren. Daarnaast is de Footgolf community echt heel tof. Eigenlijk altijd een goede sfeer en je ziet er mooie vriendschappen ontstaan. In 2013 is Simon Wetzel een eigen vereniging gestart (Footgolf Society Club) en al snel zijn Guido en ik toegetreden tot het bestuur en samen hebben we dit al snel tot de grootste club van NL en, in ieder geval tot een aantal jaar gelden, van de gehele wereld! Maar niet alleen in grootte springen we eruit, ook qua niveau, professionaliteit en organisatie en dat zie je terug in de mooie reacties van onze leden maar ook daarbuiten. Die vreugde en plezier brengen is mij veel waard dus ik doe het graag!”

Hoe ben je op het WK terecht gekomen?

Guido: ”Via de Nederlandse Footgolf Tour. Dat is een serie van zo’n 16 toernooien door heel Nederland waarbij je elk toernooi punten kan verdienen. Als je bij de top 15 zat op de Nederlandse Ranking, kwalificeerde je je voor het Nederlands Team. Dat is mij gelukt.”

Matthijs: ”Je kon je kwalificeren door punten te pakken tijdens de nationale toernooien het afgelopen jaar. Nu heb ik daar zelf niet super actief in meegedaan maar heb ik uiteindelijk wel voldoende punten gepakt om onderdeel te kunnen worden van Team NL. Daarbij moet ik wel toegeven dat ik een gelukje heb gehad dat er een aantal spelers hadden bedankt omdat ze niet gevaccineerd zijn en dus niet mochten vliegen.”

Heb je een doelstelling voor het WK?

Guido: ”Zeker. met het Nederlands Team is de kwartfinale realistisch, maar afhankelijk van de tegenstanders die we tegenkomen in het toernooi kunnen we het ook zomaar nog verder schoppen. Landen als Amerika, Argentinie, Frankrijk en Slowakije hebben super sterke selecties en daarvan winnen wordt wel een uitdaging, maar zeg nooit nooit. Naast het landentoernooi spelen we ook een WK individueel. Dat bestaat uit 4 rondes van 18 holes. Ik kom uit in de ‘Men categorie’ tot 46 jaar en moet het daarin opnemen tegen de 600 beste spelers van de wereld, wat geen makkelijke opgave is. Mijn doel is om na 3 rondes bij de top 100 te zitten en dan hopelijk nog wat plekken te stijgen op de laatste dag, dan zit er mogelijk wel een mooie eindnotering in. Dit is helemaal afhankelijk van mijn vorm tijdens het toernooi… Als ik 4 dagen lang mijn beste spel kan laten zien, geen grote fouten maak en wat geluk heb met de verre putts, dan is de top 50 zeker haalbaar.”

Matthijs: ”Dit vind ik een hele lastige. Vooral omdat het heel lastig in te schatten is hoe het niveau is van de rest van het veld. Er zijn namelijk heel veel spelers die niet internationaal spelen dus die kom je ook niet tegen dus heb je je niet eerder mee kunnen meten. Maar, als ik dan toch wat moet zeggen dan zou ik, wat betreft het individuele event, top 100 zeggen. Er doen 591 mannen mee (daarnaast nog 259 seniors en 118 vrouwen) en die spelen allemaal eerst 3 dagen. Daarna is er een zogenoemde Cut op de top 100 en die spelen dan nog de finaledag. Ik zou echt al zeer tevreden zijn als ik dat zou mogen halen! Daarnaast spelen we dus ook nog het team event. Dat is ook heel lastig te zeggen maar mijn inschatting is dat we in theorie de kwartfinale zouden moeten kunnen halen, en wie weet wat nog meer! Daarbij ben je natuurlijk ook afhankelijk van de loting en de vorm van alle spelers..maar dat heb je niet in de hand.”

Ben je nerveus of heb je er vooral zin in?

Guido: ”Nu heb ik vooral veel zin in de reis en het toernooi. Het is het grootste toernooi ooit, en dan ook nog in Florida. De spanning komt vaak in de laatste dagen en zeker als je bij hole 1 staat en de druk om te presteren toeneemt, dan voel je wel een beetje ‘pap in de benen’. Na de eerste paar schoten verdwijnt dat vaak weer en is het zaak om geconcentreerd te blijven en je niet teveel te laten beïnvloeden door dingen die om je heen gebeuren. Op dit toernooi zijn bijvoorbeeld overal cameraploegen aanwezig en wordt bijna alles live uitgezonden via apps en social media, dat is ook wel iets nieuws voor de meeste spelers. Ik ben benieuwd hoe iedereen weet om te gaan met die druk en aandacht.”

Matthijs: ”Vooral dat laatste maar toch ook wel een beetje nerveus! Het wordt echt een happening namelijk. We spelen 13 dagen achter elkaar op 5 verschillende golfbanen bij Disney World Orlando met in totaal bijna 1000 deelnemers en alles wordt gestreamed (uitgezonden). Zoiets maak je misschien nooit meer mee! Het wordt in ieder geval een geweldige ervaring die ik nooit meer zal vergeten!”

Cobu Boys wenst jullie heel veel succes, Guido en Matthijs!

Attachment

Leave a Comment

(required)

(required)