Eindelijk 2021, ons Jubileumjaar!

Gelukkig, 2021! Ik ben blij dat 2020 voorbij is. Ik ga niet terugblikken, daar heb ik geen behoefte aan, en jij waarschijnlijk ook niet. Terwijl er toch ook nog wel mooie dingen te herinneren zijn. Dan hoef je alleen maar te denken aan het feit dat we een nieuwe voorzitter hebben, en een 6-tallig bestuur. Fijn!

Ik blik liever vooruit, zeker omdat onze vereniging Cobu Boys deze zomer 75 jaar bestaat. Het grappige is dat er in het verleden een paar momenten zijn geweest waarop veel mensen twijfelden of Cobu Boys zou overleven. Er zijn mensen geweest die openlijk twijfelden aan ons bestaansrecht. Nou, tegen al die mensen zou ik zeggen: wij zijn 75 jaar en springlevend! Zelfs alle ellende van de pandemie krijgt ons niet klein, ook al staan onze activiteiten momenteel op een heel laag pitje.

Cobu Boys wordt dus 75 en, net als in het verleden, gaan we dat zeker vieren. Hoe en wanneer blijft nog wat onzeker, simpelweg omdat ook wij niet weten hoe het komende jaar gaat verlopen ten aanzien van de pandemie. Maar het is zeker dat we op 1 september 2021 exact 75 jaar bestaan.

Natuurlijk gaan we dat vieren, want Cobu Boys heeft eigenlijk elk lustrum gevierd. Afgelopen september schreef ik al een mooi stuk over ons 10-jarig jubileum. Een beetje Cobu Boys fan weet ook dat we bij ons 50-jarig jubileum tegen een club uit het Betaald Voetbal gespeeld hebben, en dat we bij het 55-jarig bestaan de KNVB truck met allerlei voetbalspelletjes hebben gehuurd. Bij het 60-jarig bestaan liep er een koe over ons hoofdveld die maar niet schijten wilde…

Nu ga ik terug naar het jubileum in 1976, toen we 30-jaar “oud” werden. Kijk maar even naar de foto’s bij dit artikel. Het zijn foto’s van een gave jaarkalender, een jaarkalender die een paar jaar geleden door Ralph Sargent aan het verenigingsarchief werd gedoneerd. De kalender heeft een beetje in de kreukels gelegen, maar wat wil je, in 30 jaar? Ik moest meteen denken aan de kalender die je begin januari altijd bij de Chinees kreeg, als je daar wat bestelde. Je kreeg die kalender, of je nu wilde of niet. Nou, die kalender van Cobu Boys zou ik zeker willen hebben! Zo’n kalender is een erg leuk idee, erg goed gemaakt. Misschien een retro in 2021?

Kijk nog eens goed naar de kalender. Die twee voetballers zouden allebei van Cobu Boys kunnen zijn. Rood shirt, zwarte broek, zwarte kous met rode band. Nou ja, goed, de voetballer aan de linkerkant draagt het echt oorspronkelijke tenue. De speler aan de rechterkant draagt het gestreepte shirt zoals we de laatste jaren kennen; maar vergis je niet, ook aan het begin van de jaren 70 speelde Cobu Boys in zo’n gestreept shirt. In elk geval Cobu Boys 1.

Ik let ook altijd op de naam. Dit keer is het Cobu – Boys, dus met een streepje. Dat is dan weer een beetje jammer. Officieel is dat namelijk niet correct, maar er zijn tijden geweest dat iedereen Cobu Boys wel met een streepje schreef. Ik weet niet precies hoe dat ontstaan is, maar gelukkig sterft het uit. Tja, ik ben een purist daarin. Op de kalender zie je dat Cobu Boys op een woensdag 30 jaar werd. Een mooi jubileum.

Nu we toch bezig zijn, in 1961 bestond Cobu Boys pas 15 jaar, en toen werd er een geweldig mooi tegeltje gemaakt als herinnering aan het jubileum. Ook daarvan een foto. Kijk nou toch, dit zijn toch ware juweeltjes. Je weet, op juweeltjes moet je zuinig zijn. In de prijzenkast bij de bestuurskamer hangt dit tegeltje, een uniek exemplaar. Let maar op, als je over een tijdje weer in ons clubhuis mag.

Wat een gaaf tegeltje, wat een gave details. Die bal, dat is echt een ouderwetse leren knikker! Niet zo’n machinaal perfect gemaakt exemplaar. Nee, leer, gestikt, echt handwerk. Loeizwaar als het geregend had. Die voetbalschoenen, fantastisch. De keeper zweeft op de achtergrond een beetje in het net, een paar vogels zweven in de lucht. Geweldig.

Het tenue is fantastisch getekend. Het shirt met zwarte kraag en zwarte manchetten, zo hoort het. Zwarte broek. Rode kousen met zwarte band, dat is misschien wat vreemd. Op hele oude foto’s zie je veel variatie, ook nog met gestreepte kousen. Op het tegeltje staat de clubnaam goed, dat doet me deugd. Het jaar van oprichting staat er ook op, net als het stadslogo. Zestig jaar geleden…

Je staat er misschien niet bij stil, je staat er wellicht even van te kijken, maar Cobu Boys had in 1961 geen eigen accommodatie en ook geen eigen clubhuis. We speelden toen op het sportpark aan de Rubensstraat, dat is waar nu CJVV speelt, en we waren daar te gast op het sportpark en in het clubhuis van Amersfoortse Boys. Voor de jongeren onder ons: Amersfoortse Boys bestaat niet meer, de herinnering is bewaard gebleven in de A van ASC Nieuwland, in 1997 uit fusie ontstaan.

Een paar jaar na 1961, in 1963, verhuisde Cobu Boys wel naar een eigen accommodatie en clubhuis, al moest dat nog wel gedeeld worden met korfbalvereniging Amersfoort. Ik ben van plan om over die jaren binnenkort meer te schrijven, want dat zijn typerende jaren voor Cobu Boys geweest. Overigens, ook toen waren er mensen die vonden dat Cobu Boys geen bestaansrecht meer had.

Nu is het 2021. Cobu Boys bestaat nog, 75 jaar jong en springlevend! Ondanks dat we nu geen wedstrijden mogen spelen! We mogen trainen en van keer tot keer bekijken we wat er wel of niet is toegestaan, en wat het verstandigste is om te doen. We gaan ons jubileum vieren, al weten we nog niet hoe…

De eerste stap in dit jubileumjaar is de prijsvraag om een jubileumlogo te ontwerpen. Ik heb de eerste inzendingen al ontvangen. Doet u ook mee? Deel uw creativiteit met ons en wordt onsterfelijk in de historie van Cobu Boys!

Ons jubileumjaar begint, Cobu Boys wordt 75!

01-01-2021, Aaldert Hofman

Leave a Comment

(required)

(required)