Cobu Boys verliest van Saestum

Het is de allereerste wedstrijd in competitieverband ooit van Cobu Boys 1 tegen Saestum uit Zeist. Zaterdag 27 november 2021, een dag na de persconferentie waarin werd aangekondigd dat de amateursport de komende weken totaal stilgelegd wordt in verband met de corona-epidemie. De clubhuizen waren al nagenoeg leeg, toeschouwers waren al een paar weken niet meer welkom. Het lijkt een vroege winterstop te worden en dit nieuws zorgt sowieso al voor een bedrukte stemming op de velden, deze zaterdag. Het koude en donkere weer, een schamele 3 graden met de hele dag regen, maakt de sombere omstandigheden compleet.

Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de jeugdleider van Cobu Boys die in de afgelopen week overleed, begon Cobu Boys op het kunstgras in Zeist goed aan de wedstrijd. Na 8 minuten ontsnapt Tim Nagelkerke aan de rechterkant aan buitenspel. De grensrechter vlagt uitbundig en het is inderdaad een twijfelgeval. In het midden staat Michael Pouw buitenspel, maar die neemt geen deel aan het spel. Tim gaat sterk door en schuift beheerst de bal in het doel: 0-1! De scheidsrechter is overtuigd van zijn eigen gelijk en negeert het vlagsignaal van de grensrechter.

Tien minuten later, bijna dezelfde situatie, en Cobu Boys komt op een 0-2 voorsprong! Dit keer ontsnappen Melvin Kramer en Michael Pouw aan de buitenspelval. De grensrechter vlagt niet, de scheidsrechter laat het spel doorgaan. In eerste instantie kan de keeper de bal tegenhouden, maar in de rebound maakt Melvin het alsnog af. Nu vlagt de grensrechter alsnog, want naar zijn mening stond een van de Cobu Boys mannen buitenspel nadat de keeper de eerste keer redde. De scheidsrechter is opnieuw resoluut: hij keurt het doelpunt goed. De 0-2 staat verrassend op het bord.

Saestum is natuurlijk extra geprikkeld door dit optreden van de scheidsrechter en gooit er een schepje bovenop. Na pakweg 25 minuten wordt een voorzet van rechts door de spits verkeerd geraakt, maar in de kluts die ontstaat loopt hij alsnog de bal het doel in. Een merkwaardig doelpunt. Binnen 10 minuten daarna is de stand 2-2, als een goede voorzet van Saestum niet goed wordt weggewerkt door onze verdediging. De bal kan van dichtbij ingekopt worden. De mooie voorsprong van Cobu Boys is weg.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld. Saestum valt aan, Cobu Boys verdedigt en probeert via de counter gevaarlijk te worden. Dat lukt een paar keer, maar ook de thuisploeg komt gevaarlijk voor het doel van Sander. Dat gaat een paar keer net goed, totdat in minuut 68 toch de 3-2 voor de thuisploeg op het bord komt. Een goede voorzet van links komt bij de rechterspits en die rond goed af met een droog schot in de verre hoek.

Met nog een kwartier te gaan probeert Cobu Boys een slotoffensief te starten. De thuisploeg houdt relatief eenvoudig stand, en de goal valt helaas aan de andere kant na een fout van doelman Sander van Andel. Die 4-2 voorsprong van Saestum komt op een bijzondere manier tot stand, en gaat bij mij de boeken in als een van de merkwaardigste goals die ik ooit gezien heb. Bijna niet te beschrijven, en dus doe ik dat ook niet…

Zaterdagmiddag, half vijf, de lichten zijn aan, de scheidsrechter fluit af. Saestum wint, Cobu Boys verliest. Het lijkt een vroege sombere winterstop te worden. Hou de moed erin!