NEC, NAC, en Cobu Boys

Eén van de mooiste voetbalaffiches in het betaald voetbal is nog steeds “NEC – NAC”. Een klassiek affiche, dit weekend opnieuw op het programma. Ik herinner me vaag een hilarisch stukje radio uit de Dik Voormekaar Show: een interview met de heer Nak, woonachtig in Neck. Misschien nog wel ergens terug te vinden.

NEC, NAC, en Cobu Boys. Vorige week schreef ik over onze eigen clubnaam Cobu Boys. Lees nog maar even na, als je die gemist hebt. Deze keer een luchtig stukje over de namen van andere verenigingen.

Weet jij welke club de op 1-na-langste naam ter wereld heeft? Het zal je verbazen, maar dat is NAC. De clubnaam NEC staat voor Nijmegen Eendracht Combinatie, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar dan NAC Breda!

NAC Breda heeft volgens de Engelse krant ‘The Guardian’ de op-1-na-langste clubnaam ter wereld. De naam NAC staat namelijk voor NOAD ADVENDO Combinatie en dat is weer een afkorting voor ‘Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie’. Dat is een clubnaam van 98 tekens lang (inclusief spaties), of 86 zonder spaties, en inclusief het woord Breda.  

Natuurlijk wil je dan ook weten welke club de langste naam heeft. Nou, vooruit dan. In Bangkok zit de club met de langste naam: Bangkok Bravo FC…

De officiële naam van die voetbalclub luidt namelijk als volgt: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit Bravo Association Football Club. Daarmee heeft het de langste clubnaam van de wereld. Ik verzin ’t echt niet…

NAC Breda blijft in deze lijst de nummer 3 ruim voor. Dat is namelijk een club uit Anglesey, een eiland bij Wales met de naam: Clwb Pêl-droed Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Overigens, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, het dorp waar de club uit Wales vandaan komt, heeft wel de langste naam qua gemeentes in Europa. Wereldwijd echter niet…

Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuaakitanarahu (92 letters) in Nieuw-Zeeland en Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilokphop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Maha Sathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathatthiya Witsanumum Prasit (170), de originele naam van de Thaise hoofdstad Bangkok, blijven de plaats uit Wales wereldwijd echter voor.

Voetbal, terug naar voetbal. The Guardian heeft een geweldig leuke rubriek “The Knowledge”. Daar vind je heerlijke artikelen met weetjes, zoals welke voetbalstadions naar vrouwen zijn vernoemd (artikel 12 mei 2021), welke voetbalmanager heeft de meeste tattoos (artikel 5 mei 2021), of is er ooit een keeper clubtopscorer geworden (artikel 24 februari 2021). Bijzonder leuk is ook het artikel van 20 januari 2021 over Kevin Lasagna en andere eetbare voetballers. Heerlijk voor een regenachtige Pinksterdag!

Cobu Boys, terug naar Cobu Boys. Eerst nog even langs een paar mooie afkortingen in het Nederlandse voetbal. Een hele bekende is de vereniging HBOK (Het Begon Op Klompen). Maar wat dacht je van IDO (In Dronkenschap Opgericht), TPO voor Tussen Puinhopen Opgericht, Cluzona voor Club Zonder Naam, of GUDOK (Goed Uit De Ogen Kijken). Mooi is ook de AVV ZSGOWMNS: Amsterdamse voetbalvereniging Zonder Samenspel Geen Overwinning en Wilskracht Maakt Sterk.

Dichter bij huis tref je ook mooie afkortingen voor clubs waar Cobu Boys ooit tegen speelde. Een aantal zul je direct herkennen, een aantal andere niet omdat ze inmiddels zijn opgeheven. Maar dat lag vast niet aan de naam van de vereniging. We maken eerst een rondje door de omgeving, langs clubs die je vast wel kent.

We beginnen in Leusden bij RODA ’46, oftewel Recht Op Doel Af. Dan door naar DEV Doorn, De Elf Vrienden uit Doorn. In Zeist treffen we FZO: Flats Zeist Oost. Een klein eindje verder komen we bij DOSC, de Dolderse Omni Sport Club. In Soest zien we SEC, de Soest ESVAC Combinatie, waarbij ESVAC staat voor Eerste Soester Voetbal- en Atletiek Club.

Gaan we verder terug in de tijd, dan komen we een paar mooie afkortingen tegen van verenigingen met een specifieke achtergrond. Bijvoorbeeld de vereniging Automaterialen van Rijn uit Lelystad. Wat dacht je van de vereniging Nehamy (Nederlandse Handels Maatschappij), ontbonden in 1964, of de vereniging SMN (Stoomvaart Maatschappij Nederland), ontbonden in 1970. Ik heb zo’n vermoeden dat de club Chefana vandaag de dag niet zo populair zou zijn, dat staat voor Chemische Fabriek Naarden (bestond tot 1979). Het zijn allemaal verenigingen waar Cobu Boys in het verre verleden tegen gevoetbald heeft.

Tot slot is het ook nog interessant om naar twee specifieke seizoenen te kijken. In seizoen 2007-2008 speelde Cobu Boys in de competitie tegen CSW en SCW. Dat zorgde voor hilariteit en verwarring. Gelukkig zijn we geen enkele keer naar de verkeerde club gereden. CSW is de Combinatie Sportclub Wilnis en SCW is de SportClub Westeinder (van de Westeinder-plassen bij Aalsmeer)

Zowel DVSA als DVSU waren tegenstander van Cobu Boys in het seizoen 2010-2011. Hier was het niet zo moeilijk om beide vereniging te onderscheiden. Het valt wel op dat de betekenis van de afkortingen sterk op elkaar lijkt: Door Vriendschap Sterk Amerongen en Door Vrienden Sterk Utrecht.

Na een mooi rondje langs verenigingen in de omgevingen, kom ik toch altijd weer terug bij Cobu Boys. NEC, NAC, Cobu Boys: geef mij maar Cobu Boys, een originele naam met historische grondslag.

De informatie over tegenstanders van Cobu Boys komt natuurlijk uit mijn eigen archief. De overige informatie komt van sites als de volgende:

https://www.theguardian.com/football/series/theknowledge

https://nl.sport.voetbal.narkive.com/8U0PY9pS/nac-breda-langste-clubnaam-ter-wereld

https://www.startpagina.nl/v/sport/voetbal/vraag/212573/voetbalclub-langste-naam/

23-05-2021, Aaldert Hofman

Attachment

Leave a Comment

(required)

(required)