Motorcross

Ik was bij de Praxis en dacht aan Cobu Boys. Tja. Je zult zo begrijpen waarom. Toen ik even later naar huis fietste, dwaalden mijn gedachten alle kanten op. Maar toen ik een crossmotor hoorde, dacht ik aan dit verhaal. Een zomers verhaal, een mooi verhaal voor een regenachtige zondag. We nemen een korte aanloop van drie stappen om bij dit verhaal te komen. Het verhaal van de scheidsrechter die de wedstrijd wilde staken.

Stap 1: we gaan naar de Isselt. Goed, ik was dus bij de Praxis, die aan de Amsterdamseweg. Ineens realiseerde ik me dat ik bijna op de plaats was waar Cobu Boys vroeger speelde! Wist je dat? Als je bij de Praxis de uitgang aan de Uraniumweg neemt, dan zie je iets verder aan de rechterkant drie grote grijze ronde kantoortorens. Die staan ook op de oude foto bij dit verhaal! Rij maar eens die kant op als je daar in de buurt bent en ga dan linksaf de Xenonweg in. Je komt dan bij de Heliumweg: daar voetbalde Cobu Boys op Sportpark Isselt. Lang geleden zaten daar vijf voetbalverenigingen heel dicht bij elkaar. Cobu Boys aan de Heliumweg, aan de andere kant van de Amsterdamseweg speelden HVC en SC Amersfoort op Sportpark Birkhoven, en De Posthoorn en SOVA speelden op Sportpark Bokkeduinen.

Stap 2: we gaan naar 1976. Cobu Boys speelt dan net een jaar op Sportpark Isselt aan de Heliumweg. In die tijd had Cobu Boys nog aardig wat leden. Dat werd de jaren daarna snel minder, daar op industrieterrein Isselt. Die afname ging door tot Cobu Boys uiteindelijk in 1988 naar Sportpark Zielhorst verhuisde, met slechts 57 voetballende leden. Maar goed, in 1976 ging het nog redelijk goed, was Krijn Westdijk de voorzitter van Cobu Boys, en was Ralph Sargent de penningmeester. Bij de gemeente had je toen nog geen SRO, maar de ASLOS. Dat was de Amersfoortse Stichting voor Lichamelijke Opvoeding en Sport. Dus Cobu Boys had te maken met de ASLOS als het ging over het sportpark en de velden. Even onthouden!

Stap 3: we gaan naar een mooi voorjaar. In 1976 was het voorjaar mooi en droog, lekker warm, met erg weinig regen. Kijk de statistieken maar na. Je snapt het al, de velden waren droog en stoffig. Stel je dan een mooie zaterdag voor, je bent bij Cobu Boys om naar een wedstrijd te kijken. Of je komt een wedstrijd fluiten. En wat je dan meemaakt… wat een kabaal, wat een stof! Daar begint het verhaal.

Op 12 april 1976 schrijft de secretaris van Cobu Boys, Sytze Stuveling, een brief aan de Wethouder van Sportzaken. Daarin schetst hij het probleem:

Aan de wethouder van sportzaken te Amersfoort, de heer Van der Weij

Gaarne vragen wij even uw aandacht voor het volgende. Zoals u wellicht bekend is, ligt naast ons voetbalcomplex aan de Heliumweg een crossbaan. Nu is deze baan pas uitgebreid. Het gevolg is, dat men nu elke zaterdag wedstrijden rijdt of trainingsritten houdt. Een en ander is voor ons tijdens de voetbalwedstrijden zeer hinderlijk.

In de eerste plaats wat betreft het lawaai: men kan soms het fluitje van de scheidsrechter amper horen. In de tweede plaats komen er, vooral met de droogte, grote stofwolken omhoog. Hoewel wij begrip hebben dat ook deze motorcrossers hun sport moeten beoefenen wenden wij ons tot u met het verzoek uw invloed aan te wenden om in het vervolg op de zaterdagmiddag geen trainingsritten te laten rijden.

Namens het bestuur, etc.

Dat is een hele nette brief, over een serieus probleem. Want er zijn inderdaad scheidsrechters die de wedstrijd willen staken omdat de spelers hun fluitsignaal niet horen. Last hebben van het stof. Opvallend is dat Cobu Boys gesteund wordt door de eerder genoemde ASLOS. Op 25 mei 1976 ondertekenen Bart Verschuur (directeur ASLOS) en dhr. Van Lieshout (voorzitter ASLOS) de volgende brief:

Geacht college van burgemeester en wethouders,

De klacht van de Cobu Boys inzake overlast op de velden is door ons onderzocht. Uit dat onderzoek is gebleken dat:

  1. Het aanvankelijke crossbaantje was slechts geschikt voor crossen met brommers en leverde geen hinder op.  
  2. Het ernaast gelegen terrein is er recent wederrechtelijk bijgetrokken, waardoor een crossbaan van ongeveer 600 meter lengte kon ontstaan die mede geschikt is voor motoren.
  3. De overlast van geluid en stof is daardoor uiteraard geweldig toegenomen. Dat geldt vooral voor het speelveld van Cobu Boys dat direct naast de baan is gelegen.
  4. Scheidsrechters hebben al meerdere keren het voornemen te kennen gegeven om wedstrijden op dat veld te staken als gevolg van overlast van stof en de onmogelijkheid om zich te manifesteren (fluitsignalen).
  5. Een competitieverbod voor het Cobu Boys veld is derhalve goed denkbaar.

Wij adviseren u om het zeer gemotiveerde en bescheiden verzoek van Cobu Boys te honoreren en een verbod voor crossen op zaterdagmiddag uit te vaardigen.

Hoogachtend, namens het bestuur van de ASLOS.

Daar eindigt het verhaal. Ik weet niet eens hoe het is afgelopen met dit verhaal! Zou die motorcross op zaterdagmiddag toen echt verboden zijn? Ik lees er niets meer over, ook in latere jaren niet. Dus ik neem maar aan dat het probleem met deze brieven werd opgelost.

Toch nog maar eens aan Krijn of Ralph vragen.

Aaldert Hofman

15-11-2020

Deze letters van “Cobu Boys” hangen nu aan ons clubhuis op Sportpark Zielhorst!

Attachment

1 Comment

Leave a Comment

(required)

(required)