Cobu Boys is jarig!

Onze club wordt vandaag 74! Een mooie, respectabele leeftijd. Volgend jaar ons 75-jarig jubileum! Voetbalvereniging Cobu Boys, op 1 september 1946 opgericht, in de binnenstad van Amersfoort. In een periode waarin in heel Nederland en ook in Amersfoort spontaan verenigingen opgericht werden om leuke dingen te organiseren. Dat gebeurt ook in de buurt van de Coninckstraat in Amersfoort.

De naam van onze vereniging, Cobu Boys, is toen ook bedacht. De “Coninckstraat Buurt” werd afgekort tot ”Cobu” en “Boys” was toen vlak na de Tweede Wereldoorlog een gevleugeld woord voor velen, waardoor onze verenigingsnaam snel op papier stond: “Cobu Boys”.

Cobu Boys is jarig. En, als je jarig bent, geef je meestal een feestje. Vandaag de dag is dat een beetje moeilijk en niet zo leuk. Daarom neem ik u even mee naar onze 10e verjaardag, in 1956, toen Cobu Boys 10 jaar oud werd. Dat werd gevierd! En hoe!

Kijk eerst nog even naar de verjaardagskaart bij deze blog, een speciale Cobu Boys verjaardagskaart. Eerlijk gezegd weet ik niet meer van wie ik deze gekregen heb. Waarschijnlijk was het gebruikelijk om aan Cobu Boys leden zo’n verjaardagskaart te sturen, maar ook dat weet ik niet zeker. Nog maar ’s navragen bij Krijn of Ralph. Persoonlijk vind ik de speler op de kaart niet echt geweldig feestelijk of vrolijk, maar a la. Het is wel gaaf dat je zo’n kaart kreeg. Vandaag de dag krijg je alleen nog een verjaardagskaart als je lid van de Club van 100 bent. O, wist je dat niet? Dan wordt het hoog tijd dat jij ook lid van de Club van 100 wordt!

Maar goed, terug naar 1956. “Cobu Boys viert feest met Johnny Jordaan” is de mooie kop in het Dagblad van Amersfoort op 25 juni 1956. Het is een klein knipseltje, dus niet goed leesbaar. Het feest werd gehouden in de Markthal aan de Breestraat 23 in Amersfoort. Dat zegt je misschien niets, daarom zal ik je iets meer achtergrond geven.

Het Dagblad van Amersfoort was de voorloper van de Amersfoortse Courant, en de Markthal was een grote hal aan de Breestraat. Zeg maar vanaf de Stadsring de Molenstraat in, langs het stadhuis en dan niet de parkeergarage van het Jorisplein in, maar rechtdoor. Op de Westsingel ga je dan opnieuw rechtdoor, over het bruggetje. Dan sta je in de Breestraat, je zou dan oog in oog staan met de Markthal. Tja, maar net als het Dagblad van Amersfoort bestaat ook de Markthal niet meer. Afgebroken in 1984.

Foto: H. van Mourik, Archief Eemland

Cobu Boys bestaat in 1956 dus 10 jaar, en viert dat met Johnny Jordaan. Vergis je niet, dat was echt een grote artiest. Landelijke top! Vergelijk het maar met een optreden van André Hazes junior nu, bij Cobu Boys. Of van Guus Meeuwis. Top, top, top!

Foto: Beeld en geluid, zie de link onderaan de blog

Zelf ken ik Johnny Jordaan alleen een beetje van naam, zijn topjaren waren ook voor mijn tijd. En, eerlijk is eerlijk, het is niet echt mijn eigen smaak. Maar dat doet er niet toe. Johnny Jordaan, ook voor veel van onze huidige leden zal het een totaal onbekende artiest zijn. Daarom: kijk eens naar de foto van zo’n optreden. Daarom: zoek op youtube naar “Bij ons in de Jordaan”. Je krijgt een heerlijke zwart-wit videoclip met Johnny Jordaan en beelden van Amsterdam en Amsterdammers. Of kijk eens naar “Geef mij maar Amsterdam”. Niemand had het over 010 of 020…

Het was 1956, het aantal TV’s nam in dat jaar toe van 30.000 naar 80.000. Dan heb ik het niet over Amersfoort, maar over heel Nederland! Waaaat? Ja, dat lees je goed. In heel Nederland waren er aan het eind van 1956 slechts 80 duizend TV’s. Er was één TV-zender, en die zond 10 uur per week uit…

Het was 1956, Cobu Boys bestond net 10 jaar. Mensen hadden geen TV, hadden geen auto. Dat zie je dus heerlijk terug in de clip. Ik kijk nog eens naar die videoclip. Ik kan me goed voorstellen dat met zo’n volkszanger als Johnny Jordaan de stemming er goed inzat. Wat een feestavond moet dat geweest zijn! Echt iets waar je als Cobu Boys trots op mocht zijn!

Foto: Pophistorie Amersfoort

Kijk ook eens naar de foto van zo’n optreden in de Markthal. De toeschouwers zitten gewoon aan tafeltjes, de artiest staat er gewoon naast. Geen podium, geen afstand tot het publiek, geen bodyguards, geen hekken. Geen enorme boxen, geen video-wall. Gewone houten stoeltjes, waarschijnlijk de asbak midden op de tafel. Maar wel sfeer, veel sfeer, in een tijd dat er nog niet zoveel te beleven was.

Voorzitter Fred Urlings van Cobu Boys presenteerde een geweldige feestavond. Cobu Boys mocht meer dan trots zijn op dat 10-jarige jubileum! De vereniging Cobu Boys stond, en staat, op de kaart van Amersfoort.

Jammer dat ik nog niet in de tijd kan reizen. Dan zou ik graag even terug zijn gegaan naar die verjaardag van Cobu Boys in 1956…

Vandaag wordt Cobu Boys 74 jaar oud. Prettige verjaardag!

PS. De bovenstaande afbeelding van Johnny Jordaan is uit 1964 en deze afbeelding is afkomstig van de Beeld en Geluid Wiki, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Aaldert Hofman

1 september 2020

2 Comments

Leave a Comment

(required)

(required)