15 vragen aan Johan Flipse, de nieuwe hoofdtrainer

Het nieuwe seizoen is per 1 juli officieel begonnen, de overschrijvingen zijn achter de rug, we mogen weer onderling partijtjes en oefenwedstrijden doen. Kortom, Johan Flipse kan nu als nieuwe hoofdtrainer écht aan het werk. Maar wie is Johan eigenlijk?

Wij stelden hem 15 vragen waarmee we een mooi beeld van hem krijgen.

Vraag 1. Hoe heb je zelf de afgelopen periode ervaren? Je mocht plotsklaps niet meer trainen en voetballen. Jullie voetbalgezin was ineens elke avond thuis in plaats van op het veld. Hoe was dat? Wat heb je met al die vrije tijd gedaan?

In één woord bizar, wat een impact heeft dit Corona virus wereldwijd veroorzaakt! Iedereen thuis werken en blijven, geen sociale contacten, ondernemers die hun winkels moesten sluiten en inderdaad ook geen voetballen meer. De eerste week hebben wij thuis iedere avond een film op Netflix gekeken en ben ik 2 – 3 keer per week gaan hardlopen om een beetje fit te blijven. Vanaf eind maart t/m half mei ben ik toch 4 – 5 per week bezig geweest met het bouwen aan de nieuwe selectie. Gesprekken met nieuwe spelers via FaceTime of What’s App om met elkaar kennis te maken en te kijken of zij interesse hadden om bij ons te komen voetballen. Maar ook regelmatig contact met de huidige spelers om hen op de hoogte te houden en te horen hoe het met hen ging. Ook volg ik bijna iedere woensdag een webinar van de KNVB om mijn eigen kennis en inzichten verder te ontwikkelen. Parallel hieraan samen met het bestuur druk bezig geweest met het vinden van een nieuwe hoofdsponsor en de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Ik heb mij gelukkig dus niet hoeven te vervelen ?.

Vraag 2. Ik zie pakweg 15 nieuwe spelers bij deze selectie. Wie zijn het, en wat voor spelers zijn het? Wat voor type speler zoek je? Wat voor speltype speel je het liefste?

Voor het Corona virus had ik al contact met 4 – 5 spelers, die ik persoonlijk goed ken. Bijvoorbeeld omdat ik in het verleden hun trainer geweest ben en één van de spelers ken ik vanaf baby af aan. Natuurlijk vind ik het super gaaf om met deze spelers aan de slag te gaan. Deze jongens zijn echter weer met andere spelers gekomen en zo is het balletje gaan rollen. En ook Jouri Melkert heeft zijn steentje bijgedragen aan de vormgeving van de nieuwe selectie. Een aantal spelers wilde ook graag met hem mee komen en dat zegt iets over wie hij is als mens en als trainer. De samenwerking met Jouri verloopt ook erg goed en het is leuk dat wij over sommige (voetbal)zaken hetzelfde denken.

De nieuwe spelers (aanvallers, middenvelders en verdedigers) komen o.a. van ASC Nieuwland, KVVA, AFC Quick, VOP en APWC. Het zijn allemaal gedreven spelers, die goed kunnen voetballen, heel graag willen winnen, beter willen worden en ook respectvol met anderen omgaan. Dit zijn ook de type spelers die ik zoek. Ik ben ontzettend trots en blij dat wij het vertrouwen van alle spelers, ook de jongens die gebleven zijn, hebben gekregen en dat wij nu samen kunnen gaan bouwen aan twee mooie selectieteams.

Ik houd van een aanvallende speelstijl en dat kun je uiteraard alleen doen als je als team veel de bal hebt. De formatie waarin wij voetballen is afhankelijk van de beschikbare spelersgroep, waarbij mijn voorkeur uit gaat naar een 1:4:3:3 formatie. Echter ook in een formatie met twee spitsen kun je zeker aanvallend en verzorgd voetbal spelen.

Vraag 3. Nagenoeg de hele technische staf is gewijzigd. Kun je hen kort introduceren?

Arie van Bemmel wordt de nieuwe Teamleider / Teammanager van het 1e. Ik denk dat iedereen Arie wel kent als oud-voorzitter en erelid van de club. Met Arie heb ik een aantal jaren prettig samengewerkt in de jeugdcommissie en hem wilde ik heel graag bij het team hebben omdat hij een “mensen-mens” is en erg sociaal is. Hij maakt met iedereen een praatje en is altijd geïnteresseerd hoe het met iemand persoonlijk gaat. Door zijn betrokkenheid bij zowel de leden als de club, gaat hij een belangrijke schakel vervullen bij de opbouw van onze nieuwe selectie.

Danny Broodkoorn wordt de vaste grensrechter bij het 1e. Met Danny voetbal ik al geruime tijd met veel plezier samen bij de 45+ en hij is echt het type “ruwe bolster blanke pit”. Een enorm grote kerel die door zijn lengte en kracht ook wel voor ontzag zorgt, maar ontzettend vriendelijk en aardig is en ook een echte clubman. Danny is altijd bereid om te helpen, en iemand die van een goede sfeer en gezelligheid houdt.

Wesley Lans gaat als assistent-trainer / speler aan de slag. Wesley is een geweldige voetballer, die ook bij de vorige hoofdtrainers regelmatig zijn mening heeft gegeven. Hij leest en ziet het spelletje, weet wat in bepaalde wedstrijden gevraagd wordt, coacht zijn medespelers op een positieve manier met nuttige tips en is een winnaar. Ook Wes wilde ik daarom heel graag toevoegen aan mijn staf.

Daniël Buth blijft gelukkig ook nog als fysiotherapeut aan ons verbonden. Dani is een jonge, gedreven en professionele fysio die relaxed en erg prettig in de omgang is en het leuk vindt om de spelers fysiek sterker te maken en ze uit te dagen. Komend seizoen gaat hij zich hier veel meer mee bezig houden, waardoor hij zijn kennis en ervaring echt op het veld gaat inzetten. Wat veel mensen denk ik niet weten is dat Dani ook zijn TCIII diploma heeft.

Lia van Daatselaar is vorig seizoen bij ons gekomen als verzorgster van de selectie. Het is erg fijn dat zij ook dit seizoen aan de club verbonden blijft. Met haar achtergrond in de sportmassage zal zij opnieuw van toegevoegde waarde zijn, waarbij zij samen met Dani de medische staf zal vormen. Dit seizoen gaan wij ook kijken of Lia wat meer hersteltrainingen kan gaan verzorgen, want ook zij wil zich verder blijven ontwikkelen. Daarnaast is Lia een leuke en gezellige vrouw, die heel goed in de staf past.

De staf is uiteraard niet compleet zonder een goede keeperstrainer. Daarom zijn wij ook erg blij dat Koos Mostert de keepers blijft trainen. Hij loopt al geruime tijd bij onze club rond en de meeste leden zullen hem zeker kennen. Koos is gedreven en verwacht dat de keepers altijd het maximale uit zichzelf halen, heeft vaak goede inzichten t.a.v. het spel wat erg handig is voor een (hoofd)trainer en houdt ook van gezelligheid na afloop.

Vraag 4. Bij de eerste trainingen moest je nog anderhalve meter en social distancing aanhouden. Hoe is dat voor een hoofdtrainer om mee te werken, of voor te bereiden? Kun je fatsoenlijke oefenstof bedenken? Missen de spelers het fysieke duel?

Dit is uiteraard wel wat raar, omdat de partijvormen en de positiespelen het net even wat leuker maken voor de spelers. Deze vormen geven ook een beter beeld van de keuzes die spelers maken en waar zij staan in hun ontwikkeling. De voorbereiding van 1,5 meter trainingen is eigenlijk vrij eenvoudig, omdat de keuze vooral valt op pass- en trapvormen, conditionele vormen en afwerkvormen. Naast mijn eigen materiaal of ideeën, is er ook digitaal tegenwoordig heel veel beschikbaar, mede doordat de KNVB en andere trainerssites gelijk zijn gaan inspelen op Social Distancing. Dit hebben zij gedaan door allerlei 1,5 meter oefenvormen onder de aandacht te brengen bij de trainers als ideeën/ suggesties voor de trainingen.

De spelers missen zeker de fysieke duels en ik denk dat zij uitkijken naar het moment dat dit weer toegestaan is. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik daar ook erg naar uitkijk, vooral om de spelers nog beter te leren kennen en om de individuele ontwikkeling te stimuleren. Een speler wordt beter door hem bijvoorbeeld regelmatig tegen een goede andere speler te laten voetballen.

Vraag 5. Wat kies jij: Broodje bal of broodje shoarma?

Een broodje bal, wel een eigen gemaakte bal en uiteraard met mayonaise.

Vraag 6. Het AVK gaat dit jaar niet door, je mist daardoor die oefenwedstrijden. Dat is natuurlijk jammer, je kunt je niet als nieuw team profileren. Hoe ziet je oefencampagne er nu uit?

Het is inderdaad jammer dat het AVK niet door gaat, ook al is het een verstandige keuze van de organisatie gezien het Corona virus. Onze gezondheid is het allerbelangrijkste.

De planning voor de oefencampagne is op dit moment (begin juni) nog niet volledig uitgewerkt, omdat het nog niet duidelijk is wanneer er weer wedstrijden gespeeld mogen worden. De eerste contacten voor het spelen van een oefenwedstrijd zijn al gelegd of worden op korte termijn verder opgepakt. Ik verwacht dat wij aankomend seizoen een wat langere aanloopperiode zullen krijgen voor de start van de competitie, waardoor wij ons mogelijk in eerste instantie zullen moeten richten op de trainingen. Het zou super zijn als deze gewoon in augustus opgestart kunnen worden. Uiteraard hoop ik dat wij ook z.s.m. (eind augustus / begin september) weer wedstrijden mogen gaan spelen, omdat je in de wedstrijd graag terug wil zien waarop je getraind hebt en waar het team beter in moet worden.

Vraag 7. Als coach van Cobu Boys 2 zag ik je altijd rustig coachend langs de lijn. Schiet je weleens uit je slof naar spelers of scheidsrechter? Of gebeurt dat alleen in de kleedkamer?

Ik schiet zeker wel eens uit mijn slof naar de spelers, ook al probeer ik dat tot een minimum te beperken. Vaak heeft het dan te maken met een beperkte inzet of mindere motivatie, spelers die weinig zelfkritiek hebben of niet vanuit het teambelang denken en weinig doen met de tips die je hen geeft. De afgelopen jaren heb ik er nadrukkelijk voor gekozen om zoveel als mogelijk positief te coachen, vooral omdat dit voor een compleet andere sfeer zorgt. Het heeft geen zin om een speler onderuit de zak te geven op het moment dat hij een verkeerde pass geeft, dat weet hij zelf ook wel. De trainer / coach en de spelers mogen elkaar wel aanspreken als afgesproken taken in het veld niet worden nagekomen. Ook de “toon van de muziek” blijft in deze situaties erg belangrijk, want de opbouwende kritiek heeft een veel beter effect dan de directe negatieve benadering.  

De scheidsrechters laat ik eigenlijk altijd hun werk doen en ik bemoei mij zo min mogelijk met de keuzes die zij in het veld maken. Bij het 2e hebben wij altijd clubscheidsrechters gehad, die helaas regelmatig beslissingen in het voordeel van het eigen team nemen. Als je je hier iedere zaterdag druk over gaat maken, dan kom je schor van het veld. Daarnaast gaat zo’n man echt niet beter fluiten op het moment dat de tegenpartij alleen maar loopt te mekkeren. Hij staat er ook vrijwillig en mijn uitgangspunt is altijd dat ook de scheidsrechter met de beste intenties (o.a. niet partijdig) op het veld staat.  Mijn teams adviseer ik ook altijd om de keuzes van de scheidsrechter te accepteren en ons vooral te focussen op het eigen spel. Dit is namelijk het enige dat wij wel kunnen beïnvloeden.

Vraag 8. Wat kies jij: Fiets of scooter?

Hahaha, op dit moment heb ik zelf geen fiets maar mijn keuze gaat hier wel naar uit. Ook omdat ik een actief en sportief persoon ben.

Vraag 9. Bij Cobu Boys kennen wij je eigenlijk alleen maar als coach. Wil je jouw eigen voetbalcarrière eens toelichten voor ons?

Ik ben opgegroeid in Velp (Gld) bij Arnhem en heb daar altijd gespeeld bij D.V.O.V. Dit staat voor Door Vrienden Opgericht Velp en deze vereniging ligt midden in de bossen. Ik heb daar alle jeugdelftallen doorlopen en ben direct vanuit de A1 in het 1e elftal terecht gekomen. In eerste instantie als centrale verdediger en in de loop van de jaren ook als controlerende middenvelder. Door mijn veelzijdigheid werd ik ook af en toe wel eens op een backpositie gezet. In het 1e van D.V.O.V. heb ik ruim zes jaar gespeeld, vijf seizoen in de 3e klasse gespeeld en één seizoen in de 2e klasse.

Na onze verhuizing naar Alphen a/d Rijn heb ik ook nog twee seizoenen in het 3e en 4e elftal van ARC gespeeld. Het 1e speelde in die tijd op het hoogste niveau in de amateurs.

Vraag 10. Bij Cobu Boys trap je zelf een balletje mee met de 45+. Blijf je dat doen, hou je daar tijd voor? Hoeveel tijd kost het om hoofdtrainer te zijn?

Ik ben zeker van plan om dit te blijven doen. Enerzijds om zelf lekker in beweging te blijven en enigszins nog wat balgevoel te houden. Anderzijds vanwege de gezelligheid en het contact met de andere 45+ mannen. Wij lachen ontzettend veel met elkaar en zeker in de kleedkamer en na afloop. Als ik op mijn werk een zware week heb gehad, dan is dit een heerlijk moment om even je hoofd leeg te maken.

Mijn inschatting is dat er gemiddeld zo’n 12 – 14 uur per week aan tijd in gaat zitten. O.a. trainingen voorbereiden en geven, gesprekken met spelers en staf, wedstrijd voorbereiden en coachen, evalueren van trainingen en wedstrijden, notities over tegenstanders uitwerken etc. En natuurlijk vind ik het ook belangrijk om na de training en de wedstrijd nog een drankje en een hapje in de kantine te doen.

Vraag 11. Een penalty: ga je achter de bal of ga je op de doellijn staan? Waarom?

Dit is voor mij een makkelijke vraag. Op een andere vraag had ik reeds geantwoord dat ik als team graag de bal wil hebben, omdat je dan ook scoringskansen kunt creëren. Dit betekent dus dat ik achter de bal ga staan en dat ik deze tegen de touwen aan schiet. Als ik op de doellijn was gaan staan, dan had ik de bal tegen moeten houden. Is ook belangrijk, maar het gaat erom dat wij de wedstrijd winnen!

Vraag 12. Wat kies jij: Biertje of baco?

Doe mij maar een baco, al is een koud biertje op zijn tijd ook prima.

Vraag 13. Cobu Boys 1 start met een nieuw tenue, met een nieuwe hoofdsponsor, met nieuwe spelers, met een mooie start toch? Wat kan er nog verbeteren naar jouw idee?

Het is absoluut een gave start. We hebben een leuke en mooie spelersgroep, een goede en gezellige staf met mensen die elkaar kunnen aanvullen en uiteraard ook een mooie nieuwe hoofdsponsor met Nova Badkamers en Keukens.

Er valt altijd genoeg te verbeteren binnen een vereniging, maar het belangrijkste is dat wij als club het nieuwe beleid (o.a. dat wij een vereniging willen zijn waar iedereen welkom is en zich welkom voelt) verder gaan uitdragen en hier ook naar gaan handelen. Er mag nog meer saamhorigheid en verbondenheid komen. Hoe leuk is het dat Harry Strijbosch en Krijn Westdijk bij de eerste training van de selectie langs de kant zitten? Dat leden of ouders van leden zich spontaan als vrijwilliger aanbieden om wat voor de club te doen. Dat er naar elkaar geluisterd wordt, dat meningen gerespecteerd worden en dat er vanuit het clubbelang gedacht wordt. Als wij hier allemaal een klein beetje rekening mee gaan houden, dan gaat dit een positieve invloed hebben op onze club!

Vraag 14. We kennen de tegenstanders in de competitie nog niet, maar Zeist is toch nog gepromoveerd. Wat vind je daarvan? Stel je dezelfde competitie-indeling voor als afgelopen seizoen, wat is dan je prognose voor Cobu Boys?

Komend seizoen zal uitwijzen of dit voor de gepromoveerde teams een goede zet is geweest. Persoonlijk begrijp ik de keuze van de KNVB wel, omdat men ook de mogelijkheid heeft geboden om lager te gaan voetballen. Het belangrijkste is dat teams uitkomen op het niveau waar ze ook daadwerkelijk thuis horen en verenigingen zouden in principe moeten weten hoe sterk de teams zijn en/of zij het niveau aan kunnen.

Het is lastig om een prognose af te geven voor het nieuwe seizoen, ook omdat ik de kracht en kwaliteiten van de nieuwe spelersgroep nog onvoldoende kan inschatten. Hetzelfde geldt voor de tegenstanders. Een HVC en KVVA hebben zich bijvoorbeeld aanzienlijk versterkt. Er zijn echter meer factoren (o.a. sfeer in het team, blessures, schorsingen) die over een gehele competitie mee gaan spelen. Ik heb in ieder geval veel vertrouwen in de huidige spelersgroep en de drive die er in zit. Ik ben in ieder geval een trainer die altijd mee wil spelen voor de bovenste plekken.

Vraag 15. Als je dan nog tijd over hebt, wat kies je dan: Klussen of Tuinieren?


Geen van beide ?.
Ik ben niet zo’n klusser, het gestructureerd slopen van zaken gaat mij over het algemeen wel goed af. En de tuin is vooral om lekker in te zitten.


Leave a Comment

(required)

(required)