Schrikkeldag

Uniek, werkelijk uniek! Dit weekend speelt Cobu Boys 1 een zeldzaam interessante wedstrijd. Ik zal u uitleggen waarom, en dan komen we uit bij Cobu Boys 5 in 1972, met een uitstapje naar Malta. Is dat schrikken?

Het unieke is dat Cobu Boys 1 namelijk op 29 februari tegen ’t Vliegdorp speelt, dus op Schrikkeldag 2020. In de bijna 75-jarige historie van Cobu Boys is het slechts één keer eerder voorgekomen dat Cobu Boys 1 op Schrikkeldag een competitiewedstrijd speelde. Dat was 56 jaar geleden…

Toen, op zaterdag 29 februari 1964, speelde Cobu Boys een uitwedstrijd bij Geinoord. Het werd helaas een 8-1 nederlaag, dat is jammer. De temperatuur op die dag was gemiddeld 6 graden Celsius. Er was minder dan 2 uur zonneschijn en het was zwaar bewolkt. Met een windkracht 3 uit het noordoosten was het een echte februari-dag, met een gevoelstemperatuur van 3 graden. En dan met 8-1 verliezen, dat is niet fijn.

Het weer op Malta was op 29 februari 1964 veel beter, vooral in het kleine plaatsje Ir-Rabat. Daar werd Carmel Busuttil geboren. Kent u hem niet? Hij is een van de meest bekende voetballers van Malta! Zonder gekheid, want Carmel speelde 111 interlands voor Malta!

Carmel begon zijn carrière bij Rabat Ajax op Malta en verhuisde later naar KRC Genk in België. Daar werd deze kleine Maltezer dribbelaar en scorende spits een publiekslieveling. Hij werd clubtopschutter in drie van de zes seizoenen die hij in Genk doorbracht.

Unieke en typerende anekdote is dat Carmel Busuttil op 16 februari 1994 de winnende goal maakte tijdens de vriendschappelijke interland tussen Malta en de Rode Duivels (1-0). Hij was nog steeds een bekende publiekslieveling in België, en na afloop keerde hij met hetzelfde vliegtuig als de Belgen terug naar België. Dat zegt toch genoeg?

Terug naar 29 februari 1964, toen Cobu Boys met 8-1 verloor van Geinoord. Dat ene doelpunt van Cobu Boys werd gemaakt door Cor IJzelendoorn.

Na wat speurwerk ontdek ik een foto waar ook Cor op staat. Het is sowieso een fantastische foto, kijk zelf maar. De foto is gemaakt op Sportpark Metgensbleek, het is onbekend door wie. Ik mocht de foto lenen van Jan van Egdom, die ook zo goed mogelijk de namen van de spelers heeft gereproduceerd. Het is een foto van Cobu Boys 5, pakweg uit het jaar 1972.

Cor IJzelendoorn, de man van dat doelpunt tegen Geinoord, staat helemaal links op de foto. Een grote kerel, met een stoer shirt met V-hals. Tja, maar waar is de zwarte Cobu Boys sportbroek? Sowieso valt op dat bijna elke speler weer een andere combinatie van shirt en broek heeft. Geen twee shirts zijn hetzelfde, lijkt het. Naast Cor staan Bertus van de Biezenbos, Henk van Noord, Dik Dijk, dan een onbekende, daarnaast aanvoerder Piet Koot. Daarnaast nog een onbekende, met het oude clublogo op de borst.

Helemaal rechts staat Toon Arends, de verzorger van het team. Cobu Boys 5, met een eigen verzorger! Toon is in pak, met een pullover, en met een mooi koffertje gevuld met pleisters en middeltjes. Naast hem staat Klaas van Alphen, de leider. Ook netjes in pak, met stropdas. Speciaal voor de foto, of was hij elke zaterdag zo gekleed?

Op de voorste rij zien we Jan van Egdom (met zijn hand op de bal), met daarnaast Dick van der Heijden (herkent u hem?) en gelegenheidskeeper Cor Scheerder. Van de overige spelers is de naam mij onbekend.

Bij de derde speler van links en rechts zie je het hele oude clublogo van Cobu Boys. Je kunt dat logo ook nog zien in de vitrinekast in ons clubhuis, op een tegeltje. De wilde haardos van Toon Arends. De witte schoenen, dat moeten haast wel gymschoenen zijn. Ik geloof niet dat je in die tijd al witte voetbalschoenen had. Fantastische foto.

En zo leidt de wedstrijd van Cobu Boys tegen ’t Vliegdorp in het schrikkeljaar 2020 ons zomaar naar Cobu Boys 5 uit 1972, met een tussenstop op Malta…

Heeft u aanvullingen op de foto, kent u de spelers, heeft u zelf nog oude foto’s die ik even mag scannen? Laat het mij weten, ik ben altijd geïnteresseerd!

28-02-20202, Aaldert Hofman

Attachment

Leave a Comment

(required)

(required)