Cobu Boys, De Posthoorn, HVC, en een wedstrijdbal

Double Derby Day voor Cobu Boys! Vorige week ontvingen we De Posthoorn, deze zaterdag spelen we de uitwedstrijd bij HVC. Dat is de mooie Sportpark Zielhorst derby, die op 1 november voor de derde keer in competitieverband wordt gespeeld. Dat lijkt nieuw, maar wist u dat deze verenigingen elkaar al heel lang kennen?

Cobu Boys, De Posthoorn, HVC, en de wedstrijdbal…

Kort nadat Cobu Boys in september 1946 was opgericht, werd het idee opgevat om officieel te gaan deelnemen aan de zomeravondcompetitie in de zomer van 1947. Dat was een mooie eerste stap. De spelers die toen mee gingen doen, zeg maar de allereerste spelers van Cobu Boys 1, moesten natuurlijk wel een bal hebben. Ze hebben toen elk een gulden gelapt om de 1e bal te kunnen kopen. Een flink bedrag voor die tijd! Wat denk je, zouden de spelers van Cobu Boys 1 nu ook nog zelf een bal bij elkaar willen lappen, om te kunnen voetballen?

Die eerste competitie in de zomer van ’47 leverde Cobu Boys een felle strijd om de bovenste plaats met “De Posthoorn” (ja, toen ook al). Beide teams eindigden gelijk, maar in de beslissingswedstrijd verloor de jonge vereniging Cobu Boys.

Daarna hebben we met De Posthoorn vele malen de degens gekruist. Dat gaat zelfs terug tot het allereerste seizoen dat Cobu Boys officieel aan een competitie deelnam, dat was in 1948-1949. De uitslag van die wedstrijd is helaas niet bekend. De oudst bekende uitslag is de 1-0 overwinning van Cobu Boys op 3 november 1951!

HVC is nog veel ouder dan Cobu Boys, want HVC werd in 1905 opgericht. De Hollandia Victoria Combinatie werd op 5 februari 1905 opgericht, en zoals de naam al zegt, was het een combinatie van twee andere verenigingen.

Weet u dat HVC een hele bijzondere rol speelde in de beginperiode van Cobu Boys? Dat had te maken met de reden van Cobu Boys om zaterdagclub te worden. Dat men toen voor de zaterdagmiddag koos had een pragmatische reden. Een groot deel van de leden was oud voetballer of supporter van één van de zondagclubs – vooral HVC maakte toen furore – en men had zodoende de mogelijkheid om zondags toch de favoriete club te kunnen volgen en zaterdags zelf een balletje te kunnen trappen!

Zie je, bij Cobu Boys lopen echte voetballiefhebbers rond, nog steeds. Zaterdag zelf voetballen, en op de zondag, of de zaterdagavond, naar de wedstrijden van andere (betaalde) clubs! Cobu Boys houdt van voetbal!

Hieronder het team van Cobu Boys 1 in augustus 1947.

Attachment

Leave a Comment

(required)

(required)