Old Friends: East Kilbride en Cobu Boys

In het weekend van 6 november 2016 lees ik dat de Schotse club East Kilbride 27 kratten bier heeft gekregen van Ajax. Dat was omdat de Schotse club het wereldrecord van de Amsterdamse club voor meeste zeges op rij had verbroken. East Kilbride zegevierde die zaterdag met 3-1 tegen BSC Glasgow en boekte zo de 27e overwinning op rij. Ajax wist in het seizoen 1971/1972 26 Eredivisieduels op rij te winnen.

Dit soort nieuws vind ik geweldig: van de foto van East Kilbride spat het plezier af. Plezier in voetbal, ongeacht het niveau. Want East Kilbride speelt in de Lowland League, het vijfde niveau in Schotland.

Weet u overigens wat het clubrecord van Cobu Boys 1 is? Lees maar mee!

east-kilbride

Het record van Cobu Boys 1 staat op 10 overwinningen op rij, behaald in 1994. De eerste overwinning van die reeks was op 7 mei 1994, een overwinning van 2-0 op OSO. Dat was de laatste wedstrijd van het seizoen 1993-1994. In het seizoen 1994-1995 gaat Cobu Boys onverstoorbaar door. Overwinningen op De Posthoorn, OSO, SEC, Nederhorst, De Glind (2x), Hees, UVV en Radiostad volgen en daarmee staat de teller op 10 achtereenvolgende overwinningen. Een knappe prestatie!

Met zo’n zegereeks is het geen wonder dat Cobu Boys kampioen werd in het seizoen 1994-1995. Trainer was toen Gert Brons, met natuurlijk spelers als Jan Willem de Jong, Aart van Putten, Berend Schreuder. Doelpunten kwamen van de voeten van Bas Koenen, Marcel Groenestein, Sjaak van Oostrom, Martijn Schmidt. De meest bijzondere speler bij Cobu Boys 1 dat seizoen was Auguy Likunde: hij maakte doelpunten bij de vleet en zat tijdelijk in Amersfoort in het AZC.

Na die laatste overwinning op Radiostad volgde een gelijkspel tegen De Posthoorn en winst tegen OSO. Daarna een gelijkspel tegen Radiostad en daarna 3 zeges tegen SEC, Nederhorst en UVV. Dat is in totaal een serie van 18 wedstrijden zonder nederlaag, omdat Cobu Boys in de laatste 3 wedstrijden in seizoen 1993-1994 ook zonder nederlaag bleef.

Cobu Boys blijft dus ver van die 27 zeges op rij van East Kilbride uit het district South Lanarkshire. Maar ja, dat is niet voor niets een wereldrecord…

Leave a Comment

(required)

(required)