Cobu Boys D3 – Hoogland D8: 1-1

In de eerste topper van het seizoen stuitte Cobu Boys D3 thuis op Hoogland D8. De stand vooraf:
1. Cobu Boys 5-13
2. Hoogland 4-12

Als Hoogland zou winnen dan zou Hoogland de koppositie overnemen dus er was team en staf alles aan gelegen om ieder geval 1 en liefst 3 punten in het eigen Sportpark Zielhorst te houden. De tegenstander was van tevoren bekeken en geanalyseerd. Helder was dat het ging om een technisch vaardige ploeg met een behendige voorhoede en veel scorend vermogen. Om die reden was gekozen voor een versterkte defensie en daarmee anderhalf uur wedstrijd gericht getraind. Zo trad Cobu Boys Hoogland tegemoet met een 5-3-2 formatie waarin Sam Oud rugdekking moest geven in de rechterzone (achter rechtsback Tomas van Riemsdijk) en Stijn van Noort in de linkerzone (achter linksback Boris Kroon) en beiden in het centrum achter stopper Ali Yuksel.

Al direct na de aftrap bleek de gekozen strategie goed te werken. Na een serie ruime overwinningen werd Hoogland geconfronteerd met een gemotiveerd Cobu Boys dat voetbalde vanuit een strakke organisatie. Met name over de bewust gekozen rechterflank golfden aanvallen richting het doel van Hoogland. Kjell Makkes en Joas Strating forceerden met hun fysiek en energie ruimte en kansen.

Halverwege de eerste helft leidde dat tot een fraaie actie van Vincent Beekelaar die net in de zestienmeter in balbezit geraakte, zich knap vrij kapte en met een bekeken schuiver in de rechterbenedenhoek de goalie kansloos liet: 1-0.

Het was duidelijk dat Hoogland niet op zoveel strijd en duel had gerekend. Weliswaar bleek Hoogland al gevaarlijk in balbezit vooral op de vleugels, maar Cobu Boys was de bovenliggende partij. Adam El-Aqoubi – handig in de kleine ruimte – kreeg de bal op de rand van het vijfmetergebied, omspeelde een verdediger en plaatste de bal noodgedwongen met het zwakke linkerbeen in de rechterhoek.

Een doelpunt dat aan de zijlijn al werd geteld, maar door de doelman van Hoogland op miraculeuze wijze met de top van de grote teen nog tot hoekschop werd verwerkt. Enkele goede corners van centrale middenvelder Bekir Dogan konden door de gasten slechts met moeite worden verwerkt.

Mede dankzij het goede storende werk van Bram Scholten kwam Hoogland niet aan een verzorgde opbouw toe en kon de gevaarlijke aanvallers maar niet in stelling brengen. De rust brak aan met een verdiende voorsprong voor de gastheren.

Na de rust kantelde de wedstrijd. Het was Hoogland duidelijk dat er uit een ander vaatje moest worden getapt om nog met een resultaat richting Hoogland af te reizen. Met zeer veel inzet begonnen de gasten aan de tweede helft. Cobu Boys moest terug op de eigen helft, maar gaf geen krimp. Hoewel het niet meer lukte aan de greep van Hoogland te ontsnappen (mede door een uitstekende laatste man/vrouw) kon ook Hoogland niet echt de overhand krijgen op de meest gevaarlijke zone zijnde het strafschopgebied. De aanvalsgolven van Hoogland werden veelal al halverwege de helft van de rood-zwarten gesmoord of gestuit. Iedere speler droeg daarin bij op welke positie na de wissel dan ook gestationeerd. Het gevolg was een intense (wed-)strijd zonder echte uitgespeelde kansen.

De verdediging van Cobu Boys moest pas laat in de tweede helft capituleren omdat leidsman Beekelaar de man op de penaltystip legde na een licht, maar onmiskenbaar vergrijp van linksback Boris Kroon op een tegenstander (shirtje trekken). Streng doch rechtvaardig gestraft. Een Hoogland-aanvaller – nu eens niet tegen een onwrikbare D3-speler aankijkend – kon het vonnis van 11-meter vakkundig voltrekken met een schuiver in de linkerbenedenhoek die zelfs de ijzersterke doelman Nils van Valkengoed te machtig was.

De gelijkmaker veranderde verder weinig meer aan het wedstrijdbeeld. De ploegen hielden elkaar goed in evenwicht op de helft van Cobu Boys. Slechts eenmaal nog ontstond een kans toen bij een misverstand rond een hoekschop dan wel een doeltrap de D3 ver was opgeschoven op de vijandelijke helft en bij de spelhervatting van Hoogland niet goed stond. Gelukkig kon de Hoogland-aanval – in de counter nu eens in overtal – de bal slechts in het zijnet jagen. Kort daarop floot de scheidsrechter, die de handen vol had aan deze gepassioneerd gespeelde partij, voor het einde: 1-1.

Al met al een enerverende partij die met ziel en zaligheid werd gespeeld en eindigde in een stand die wel overeenkwam met de veldverhoudingen. Hoewel Hoogland met 1 wedstrijd minder gespeeld nog steeds slechts op 1 punt volgt kon Cobu Boys de koppositie behouden in punten en blijft de concurrentie vooralsnog in de achtervolging.

Men of the match: Sam Oud en Vincent Beekelaar.