AFC Quick 1890 D7 – Cobu Boys D3

Op zaterdag 14 maart 2015 trad Cobu Boys D3 aan tegen de zuidelijke stadsgenoot Quick D7. Een rechtstreeks duel om de tweede plaats in de poule. Een zogenaamde sleutelwedstrijd. Na sponsorverplichtingen in de ochtend verscheen het team in competitieverband voor het eerst in het nieuwe tenue.

Op een matig veld en onder gure weersomstandigheden waren de ploegen het eerste deel van de eerste helft redelijk aan elkaar gewaagd. Quick creëerde een enkele kans, maar doelman Nils van Valkengoed stond telkens goed opgesteld. Aan de andere kant kon ook Cobu Boys enkele goede mogelijkheden scheppen. Uit een door Bekir Dogan bij de eerste paal neergelegde hoekschop kopte Joas Strating vlak langs de verkeerde kant van de paal. Een fraai schot van Amine Ouniya kon door de Quick-keeper wonderbaarlijk net uit de rechterbovenhoek van het doel worden getikt. Met name op rechts kon middenvelder Nick Hofstede regelmatig opstomen in de hem geboden ruimte. Achter hem ondersteunde rechtsback Kjell Makkes, die wekelijks groeit in de rol van flankverdediger, naar behoren.

In het tweede deel van de eerste helft moest Cobu Boys echter meer en meer het initiatief laten aan de gastheren. Slordig uitnodigen en onnodig balverlies leidde tot de 1-0. Na een misverstand tussen de overigens goed spelende linksback Boris Kroon en keeper Nils werd de bal pardoes in de voeten geschoven van juist één van de betere Quick-spelers. Deze aarzelde geen moment en stifte de bal van 20 meter fraai over de te ver voor zijn doel en uit positie staande Nils van Valkengoed. Hierna moest Cobu Boys verder terug, kwam een tijd met de rug tegen de muur te staan, maar hield gelukkig stand tot aan de rust. De 4-4-2 opstelling garandeert in ieder geval voldoende mensen achter de bal om een vijandelijk offensief te weerstaan, zo bleek eens te meer.

Na rust pakte Cobu Boys de zaken weer goed op. Met meer fanatisme en beleving werden de duels aangegaan en er ontstond een wedstrijd die nog alle kanten op kon. Voetballend werd het gaandeweg van een steeds mindere en soms bedenkelijke kwaliteit, maar inzet en strijdlust leidden toch tot een vermakelijke wedstrijd met enige hachelijke situaties voor beide doelen. Daarbij waren de beste mogelijkheden voor Cobu Boys. Zo rukte Vincent Beekelaar op ter linkerzijde van het strafschopgebied van Quick om uiteindelijk de bal vanaf de achterlijn terug te kunnen leggen op aanvaller Joas Strating die de bal vervolgens op de lat schoot.

In het intense voetbalgevecht was ook intensieve coaching vereist. Kort achtereen diende noodzakelijkerwijs het gehele middenveld te worden vervangen. Rechtshalf Makkes (enkel), midhalf Beekelaar (bal in gezicht) en linkshalf Koops (knie) moesten noodzakelijkerwijs naar de kant. Door een aanvallende wissel waarbij solide laatste man Stijn van Noort werd geofferd voor een extra aanvaller werd in de laatste fase overgeschakeld op een 3-4-3 in een alles of niets poging om de gelijkmaker te forceren.

Niet lang voor het eindsignaal kreeg Coby Boys een vrije trap toegekend in een riante positie op de rand van de zestienmeter, maar hangende spits Amine Ouniya prikte de bal weliswaar gevoelvol laag langs de muur, maar ook aan de verkeerde zijde van de paal net naast het doel. Dat was direct ook het laatste wapenfeit in een wedstrijd waarin Cobu Boys met name in de tweede helft werkelijk al het mogelijk deed om minimaal een verdiend punt uit de wedstrijd te slepen, maar daar daar ongelukkigerwijs net niet in slaagde.

Man of the match: voorstopper Sam Oud die consequent, adequaat en zeer taakgericht verdedigde ook in de laatste fase van de 2e helft toen 1-op-1 werd gespeeld.